PDA

Bekijk de volledige versie : Afghanistan en VS akkoord over Amerikaanse troepen.


vincent.v*angils
13th October 2013, 20:33
De Verenigde Staten en Afghanistan hebben een principeakkoord gesloten over de geplande terugtrekking van de Amerikaanse troepen. De VS wil na 2014 ongeveer 10.000 manschappen in Afghanistan houden om jacht te maken op al-Qaida. Nu zijn er nog 52.000 militairen actief. Belangrijk punt van onderhandeling is nog wie de jurisdictie krijgt over de troepen.

Functionarissen die meereizen met minister John Kerry van Buitenlandse Zaken hebben dat gemeld tegenover Amerikaanse persbureaus. Zij willen anoniem blijven. De functionarissen zeggen dat aan alle Amerikaanse voorwaarden wordt voldaan. Volgens hen gaat het er vooral nog om of de Afghaanse president Hamid Karzai politieke goedkeuring in eigen land zal krijgen.

Aanvankelijk werd gemeld dat de gesprekken tussen Kerry en Karzai van Afghanistan niet hebben geleid tot overeenstemming. Kerry meldde gisteren wel dat de twee de grootste obstakels uit de weg waren geruimd, ze zouden het echter niet eens kunnen worden over immuniteit voor Amerikaanse militairen. Het Congres van de Verenigde Staten wil aan het eind van de maand een plan hebben voor de terugtrekking in 2014.

Geen haast
Kerry vloog vrijdag plotseling naar Afghanistan om de gesprekken met Karzai te voeren. Karzai zei hoopvol te zijn dat er een akkoord kon worden bereikt, maar heeft daarbij geen haast. In april vinden er presidentsverkiezingen plaats waarna de Amerikanen met het nieuwe staatshoofd zouden kunnen onderhandelen.

Er van de grote punten waarop de Amerikanen de overeenkomst willen baseren, is de mogelijkheid tot het voeren van antiterreuroperaties in Afghanistan. Verder weigert de VS om garant te staan voor de veiligheid van Afghanistan in het geval van een inval. De Amerikanen willen niet in gevecht raken met hun bondgenoot Pakistan.

‘Zero option’
Als de Amerikanen geen akkoord bereiken, worden alle eenheden teruggetrokken uit Afghanistan. Die ‘zero option’ voltrok zich in 2011 in Irak, waarna de VS geen grip meer had op terreurorganisaties in dat land.

Bron: http://www.demorgen.be
Datum: 13/10/13
http://www.demorgen.be/dm/nl/990/Buitenland/article/detail/1722082/2013/10/13/Afghanistan-en-VS-akkoord-over-Amerikaanse-troepen.dhtml

Eigen mening: Elke goede historicus weet dat er in Afghanistan niets te rapen valt. Ook Rusland heeft dit tot schade en schande moeten ondervinden. Aghanistan is een moeilijk toegankelijk bergland zonder belangrijke grondstoffen of politiek-cultureel belang. Volgens mij willen de Amerikanen, onder het mom van terreurbestrijding, 10.000 goed opgeleide militairen ter plaatse houden, om het buurland Pakistan (kernmogendheid!) beter in het oog te kunnen houden. Of Afghanistan een democratie, dan wel een islamitische politiestaat wordt, zal de rest van de wereld worst wezen. :hbomb: