PDA

Bekijk de volledige versie : Doctor aan UHasselt spoort ziektes op met smartphone


Mathias.D*proost
13th October 2013, 11:58
Om aanvaard te worden als allereerste doctor in de Industriële Wetenschappen aan de UHasselt, heeft Jeroen Broeders tijdens zijn doctoraatsverdediging met succes aangetoond dat ziektes in een vroeg stadium kunnen opgespoord worden via een smartphone. Broeders ontwikkelde daarvoor een testapparaatje waarvan de informatie kan afgelezen worden op een smartphone.
Jeroen Broeders verdedigde als eerste een doctoraatsonderzoek aan de nieuwe faculteit Industriële Wetenschappen van de UHasselt. Met succes, want zijn toepassing om op een inventieve manier ziektes op te sporen, was voor de jury voldoende om hem de titel van doctor toe te kennen.

Broeders ontwikkelde een testapparaatje dat eruit ziet als een soort USB-stick. Het bevat een strip, die met een vloeistof moet bevochtigd worden. De strip, die in feite een biosensor is, detecteert de aanwezigheid van bepaalde stoffen of biomarkers in de vloeistof. Deze informatie wordt vervolgens doorgestuurd naar een smartphone, waar het testapparaatje eenvoudig aan gekoppeld kan worden. Op het display is vervolgens af te lezen welke stoffen zich in het staal bevinden, en aan welke ziekte de patiënt lijdt die de vloeistof heeft afgestaan.

"Zo wordt het mogelijk om ziektes op eenvoudige wijze in een vroeg stadium op te sporen", aldus Jeroen Broeders. "Een groot voordeel, aangezien het uitlezen van deze biosensoren vandaag meestal gebeurt via erg omvangrijke en dure laboapparatuur. Dat het nu kan met een smartphone, is een vooruitgang die de weg opent naar consumententoepassingen."

Bron: http://www.hln.be/hln/nl/961/Wetenschap/article/detail/1721537/2013/10/11/Doctor-aan-UHasselt-spoort-ziektes-op-met-smartphone.dhtml

Mening: Ik vind dit een zeer goede uitvinding om te gebruiken in de toekomst. Zoals in de tekst staat, is het opsporen van ziektes in een vroeg stadium vaak via dure apparatuur. Nu kan het eenvoudig en snel via een smartphone. Ik denk dat het dan in de toekomst zelfs mogelijk is om bij jezelf een ziekte op te sporen door middel van een smartphone.