PDA

Bekijk de volledige versie : Duivels Boeken Ticket Brazilië Na Klasrijke Match In Kroatië Bewaar Artikel


Jente B*sters
11th October 2013, 20:19
Door: Hans Op de Beeck
bron: www.hln.be

'Brasil, beware of the Devils'. In een nieuwe collectieve glansprestatie, met ditmaal Romelu Lukaku als uitblinker, heeft België de poorten naar WK-glorie definitief opengebroken. De 'match van het jaar' werd dankzij twee goals van een indrukwekkende 'Big Rom' nog voor de pauze in beslissende plooi gelegd. Pas in de slotfase kon Kranjcar milderen: 1-2. Na twaalf jaar zonder horen we er opnieuw bij: op 6 december trekken de Duivels als reekshoofd richting WK-loting. België nu helemaal in de ban van Brazilië.

'Wilmots kan God zijn', titelde de krant Het Laatste Nieuws vandaag. Zagreb, 19u45: Wilmots is God. Het tactische plannetje in een desolaat Maksimir, waar ook de 2.000 Duivels-fans snel gewonnen spel hadden, klopte perfect. De vroege Kroatische druk werd relatief makkelijk opgevangen. Alleen de hoge backs Vrsaljko en zeker Strinic haalden enkele keren de achterlijn, maar slechts één keertje leidde dat tot gevaar. Perisic trapte te schuchter naast. Vooral de keuze van Wilmots' drietand op het middenveld, daar waar menige match gewonnen of verloren wordt, was 'spot on'. Witsel-Defour-Fellaini, waarbij Defour de voorkeur kreeg op Dembélé en zich net als in Schotland beslissend toonde. Minuut 15: balverlies Perisic -bedankt Ivan- en Defour die met een op maat gesneden assist Lukaku richting Pletikosa zette. Corluka en Lovren werden achtergelaten alsof het standbeelden waren. Het land hield zijn adem in. Zou het ditmaal wél lukken voor 'Big Rom' in het tricole shirt? Jawel! Romelu met de koelboedigheid van de echte killer rond Stipe. 0-1. Gezien, José?

En het kon nog mooier voor de Duivels en Lukaku. Terwijl de Kroaten nog wel probeerden maar op een secure Belgische achterhoede stuitten en Fellaini al dicht bij de 0-2 kwam, ging Lukaku nog eens op wandel. De Bruyne en Witsel waren ditmaal de aangevers, de actie van Lukaku nog indrukwekkender. Kovacic was de enige die deze losgelaten beer nog kon volgen, maar in het zicht van de streep haakte hij gewoon af. Ook Pletikosa was er opnieuw aan voor de moeite. Lukaku had geen beter moment kunnen uitkiezen om aan te tonen dat hij wel degelijk het potentieel heeft om uit te groeien tot internationale topspits. Weg, die vervelende twijfels. Op slag van rusten mocht ook Courtois zich nog even onderscheiden op een kopbal van Mandzukic. Als wou Thibaut nog even tonen dat we ook een topdoelman in huis hadden. Maar veel gesolliciteerd, zoals aanvankelijk te vrezen viel, werd Courtois nooit.

Toen ook het openingskwartier van de tweede helft overleefd werd, kon de WK-droom helemaal niet meer stuk. Met Kalinic in de plaats van Perisic, een jaar geleden nog de maker van de 0-1 in Brussel, volgde even een wanhoopsoffensief. Strinic knalde op Courtois, vermeend hands van Van Buyten bleef (terecht) onbestraft. Ook toen toonden de Duivels hun klasse: rustig blijven, bal in de ploeg houden en match weer in handen nemen. Het Maksimir en de voetballers wiens naam op -ic eindigt, in het verleden goed voor menige desillusie, bedongen. Enige minpuntjes van de avond: de gele kaart van Fellaini, geschorst voor Wales, en de bleke match van De Bruyne. In de slotfase werd het nog (heel) even spannend toen de ingevallen Kranjcar de aansluiting vond, maar deze Belgische droom kon niet meer stuk. De cijfers zijn indrukwekkend. 25 op 27, slechts drie tegengoals, waarvan vanavond slechts de eerste in een uitmatch. Wat gaat dat geven in Rio? Antwoord in juni 2014.

mening: Ik vind het een hele prestatie van de belgen dat ze nog eens gekwalificeerd zijn voor het wk. Het is al 12 jaar geleden dat de rode duivels nog eens hebben kunnen deelnemen aan zo'n belangrijk toernoei. Ik hoop dat ze het goed doen daar in Brazilië!