PDA

Bekijk de volledige versie : Politie had Nederlandse pedofiel vorig jaar al in het vizier.


m*xim.sels
10th October 2013, 13:28
In Nederland is een man opgepakt die verdacht wordt van misbruik van bijna driehonderd minderjarige meisjes. Ruim dertig slachtoffers zouden uit België komen. Dat schrijft Het Dagblad van het Noorden. Het Openbaar Ministerie voert een onderzoek naar de 48-jarige uit het Brabantse Cuijk, maar had vorig jaar al kunnen ingrijpen.

De 48-jarige Frank R. zou liefst 295 meisjes tussen 10 en 17 jaar hebben verleid om via het internet seksuele handelingen te verrichten. Bij elf meisjes kwam het ook tot een ontmoeting, waarbij de meisjes fysiek werden misbruikt in de woning van R. Bij de slachtoffers zouden volgens Dagblad van het Noorden ook ruim dertig Belgische meisjes zijn.

De zaak ging aan het rollen toen een vermist meisje uit Groningen na een dag opdook bij de man. Toen bleek dat R. seks had gehad met het meisje. Nadien deden nog drie van de elf misbruikte meisjes aangifte bij de politie en kon de zedenzaak worden blootgelegd. Er werd in België nog geen aangifte gedaan.

De politie had echter al een jaar geleden kunnen ingrijpen. Dat verklaarde onder meer Max Daniel, hoofd operatie Noord-Nederland van de politie, en officier van justitie Pieter Van Rest. Vorig jaar stapten de ouders van een zestienjarig meisje uit Drenthe naar de politie omdat zij een relatie met Frank R. zou hebben, waarna de politie besliste geen aangifte te doen. Dat is volgens Daniel een procedurefout.

Ook volgens Van Rest moet de politie zo'n zaak altijd voorleggen aan de zedenofficier van het Openbaar Ministerie (OM). 'Dat is niet gebeurd.' De kans bestaat dat er toen dus een zaak rond de man gemaakt werd.

In totaal werkten de voorbije maanden 25 Nederlandse agenten aan de zaak-'Ellikom'. Verschillende zedenrechercheurs en digitaal rechercheurs met specialisatie in sociale media bekeken alle bewijsmateriaal. Inmiddels zijn al 65 van de 295 meisjes geïdentificeerd. De komende weken zal het aantal betrokken agenten nog verhoogd worden als zedenrechercheurs uit Nederland en België de slachtoffers inlichten.

De onderzoekers gaan nu nog spreken met zo veel mogelijk andere slachtoffers en onderzoekt of de meisjes aangifte willen doen. Het is dus mogelijk dat er nog veel meer dan elf klachten komen.

R. legde de feiten ook vast op beeld. Bij een huiszoeking in de woning in de gemeente Cuijk zijn ongeveer 26.000 filmpjes en 144.000 foto's gevonden die de verdachte maakte van de slachtoffers. Telkens is te zien hoe de minderjarige meisjes seksuele handelingen met zichzelf stellen. Ook telefoons en computers met daarop een grote hoeveelheid seksueel getinte chatgesprekken met kinderen werden in beslag genomen.

Volgens de krant is de man is al zeker acht jaar actief en zit hij nu vast in Noord-Holland. De politie en het Openbaar Ministerie willen niet zeggen of de man bekend heeft. Hij wordt beschuldigd van het plegen van ontucht, de verleiding van minderjarige meisjes via internet, het bezit van kinderporno en het onttrekken van een minderjarige aan het ouderlijk gezag.

De politie is er van overtuigd dat hij alleen handelde en de beelden niet verspreidde.

Bron: De standaard (online), geraadpleegd op 9 oktober 2013

Mening: Dit soort artikels haalt telkens weer een hoop vragen naar boven. Wat bezeilde de man? Heeft de man ooit stilgestaan bij de impact van zijn daden? Hoe gaan de slachtoffers hiermee om? Welke straf verdient deze man nu werkelijk als we geen rekening zouden moeten houden met ons rechtssysteem? ...

Het is verontrustend te lezen dat de man een jaar geleden al van zijn straf onderuit kwam. Wat nog meer verontrustend is dat men de man dan ook niet nauwlettend genoeg heeft opgevolgd nadien. Zoveel slachtoffers! Zo ver had het nooit mogen komen. Ongeveer 300 slachtoffers waarvan er al zeker 11 ook fysiek slachtoffer zijn! Bij deze cijfers maak ik mij enorm veel zorgen. En telkens blijf ik met de vraag zitten: Hoe kan iets zo enorm escaleren?