Inloggen

Bekijk de volledige versie : "Zonder praktijkondersteuning komen we straks mankracht tekort"


E*lisabeth.verhavert
9th October 2013, 12:17
Zonder bijkomende praktijkondersteuning dreigt een huisartsentekort in Vlaanderen. Dat is een van de conclusies van een enquête bij 1.056 huisartsen uitgevoerd door het Academisch Centrum voor Huisartsengeneeskunde van de KU Leuven. Tot een derde van de jonge huisartsen overweegt een andere baan te zoeken. Een ander derde gaat binnenkort met pensioen.

De resultaten van de enquête staan vandaag te lezen in Medi-Sfeer, het vakblad van de huisartsen. In "De ochtend" gaf onderzoekster Birgitte Schoenmakers van de KU Leuven tekst en uitleg bij de cijfers.

"De resultaten moeten worden bekeken in het licht van de bestaande gezondheidsstructuur in ons land. Die is opgeschoven van een "cure"-model naar een "care"-model. Dat laatste betekent onder meer dat veel meer zorg naar ouderen en chronische zieken uitgaat. Zonder bijkomende praktijkondersteuning zullen we daarom in de toekomst mankracht tekortkomen."

"Een grote groep jonge huisartsen overweegt bovendien in de toekomst van job te veranderen. Dat komt in de eerste plaats door het gebrek aan praktijkondersteuning. Velen hebben het gevoel door patiënten en alle bijkomende taken te worden overspoeld."

"De vraag is natuurlijk in hoeverre die laatste kunnen of worden uitbesteed. Het mag niet de bedoeling zijn dat huisartsen tot stempelzetters worden gereduceerd, maar een systeem zoals in de buurlanden waarbij praktijkassistenten een deel van de taken overnemen is welkom. Zij kunnen instaan voor gezondheidsvoorlichting, bloedafnames of andere technische taken."

"Geneeskunde is meer dan patiëntenzorg alleen"
Uit de enquête blijkt voorts dat tot twee derde van de huisartsen naast hun hoofdberoep ook nevenactiviteiten uitoefenen, bijvoorbeeld in de academische wereld. "Vooral jongeren hebben vaak een brede interesse. Ze willen ook graag een cent bijverdienen", verklaart Schoenmakers.

"Maar ergens hoort het ook bij de job. Huisartsen concentreren zich op hun patiënten, maar geneeskunde is meer dan dat. Die nevenactiviteiten laten schieten zouden velen dan ook als een verarming ervaren."

"De huidige instroom aan nieuwe artsen volstaat momenteel om de uitstroom te dekken. Met de mankracht zit het dus voorlopig snor. In de toekomst dreigen wel grote problemen als de huisartsen geen bijkomende praktijkondersteuning krijgen en taken kunnen delegeren", besluit
Schoenmakers.

bron: de redactie - 09/10/2013 - Alexander Verstraete - http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/binnenland/131009_huisartsen

Ik vind dit maatschappelijk relevant omdat het ons allemaal aangaat, als je nu naar de dokter gaat moet je meestal nog 20 minuten wachten voor je eindelijk aan de beurt bent. Je moet ook al geluk hebben wil je dezelfde dag nog een afspraak. Nu blijkt dat veel jonge artsen een ander beroep willen, en dat vele andere artsen met pensioen gaan. Het gaat dus enkel verslechteren. Hopelijk gaan ze in de toekomst zorgen voor meer praktijk ondersteuning zodat het aantal afstuderende artsen niet gaat verminderen en de instroom dan nog steeds de uitstroom kan dekken.