PDA

Bekijk de volledige versie : Littekens uit het verleden


S*ana.Snoeijs
8th October 2013, 21:24
Op maar weinig plaatsen in België is de gruwel van de Tweede Wereldoorlog zo tastbaar als aan het fort van Breendonk. Tijdens een serene plechtigheid herdachten honderden militairen en burgers op 6 oktober 2013 de slachtoffers die er vielen.

"De tijd heelt alle wonden. Maar de littekens blijven bestaan als herinnering aan het leed dat hier plaatsvond", vertelt staatssecretaris Servais Verherstraeten in zijn toespraak. Hij vervangt voor de gelegenheid Defensieminister Pieter De Crem.

In de tribunes luistert Victor Malbecq mee. Hij is erbij sinds het prille begin van deze jaarlijkse traditie. Als oud-gevangene van het Duitse concentratiekamp Neuengamme, begrijpt hij als geen ander de woorden van de toespraak.

Op negentienjarige leeftijd werd Victor gedeporteerd naar het concentratiekamp Neuengamme, samen met 1.700 andere Belgen. "In de nacht van 2 september 1944 kwamen we aan in het Duitse kamp", vertelt hij. "Grote lichten schenen op ons neer, terwijl de honden van de SS'ers luid blaften en ons uit de treinwagons joegen. Het was een hallucinante ervaring."

Vandaag legt Victor een bloemenkrans neer aan het grafmonument van Breendonk. "Het is belangrijk om de barbaarse mishandelingen die hier plaatsvonden te blijven gedenken", vertelt hij met bewogen stem. "Deze plechtigheid toont dat wij - oudere Belgen, onze kinderen en kleinkinderen - deze gruwel niet zijn vergeten."

Filmfragment: http://www.mil.be/def/news/index.asp?LAN=nl&ID=4007

Eigen mening:
"De tijd heelt alle wonden. Maar de littekens blijven bestaan als herinnering aan het leed dat hier plaatsvond". Prachtig citaat vind ik persoonlijk. Het spreekt voor zich dat we niet mogen vergeten wat er op plaatsen als Breendonk is gebeurd. We moeten deze herinneringen levendig houden en hopen dat het verleden zich niet herhaalt. Levens werden verwoest en zijn nooit terug opgebouwd kunnen worden. Het verleden is niet achter ons, zoals men denkt, maar voor ons. De schaduw van wat was, werpt zich voor ons: wat dood is, bestaat nog en gaat voor ons uit.(Henry Bataille)

Bron: LIESBETH BARDYN, Littekens uit het verleden, Defensie, 8 oktober 2013, (www.mil.be )