PDA

Bekijk de volledige versie : Duitse wetenschappers creëren scherpste X-ray


I*e Voordeckers
8th October 2013, 08:50
Duitse wetenschappers creëren scherpste X-ray

Duitse wetenschappers hebben naar eigen zeggen 's werelds scherpste Röntgenstraling gecreëerd, met een diameter van niet eens vijf nanometer. Dat is tienduizend keer dunner dan een menselijk haar. Het vorige record bedroeg twintig nanometer.

De Duitsers claimen een speciale lens te hebben ontwikkeld om de X-ray zo scherp te krijgen. Het zou wetenschappers de kans geven om te focussen op de kleinste details en nieuwe mogelijkheden scheppen voor het bestuderen van materialen, zoals het gebruik van nanodraden in zonnecellen.

"In plaats van een normale lens gebruikten we een zogenaamde Fresnel-lens met verschillende lagen", verduidelijkt Markus Osterhoff van het Institute of X-ray Physics aan de Universiteit van Goettingen. "De centrale steun voor de lens was een fijne draad van wolfraam met een dikte van slechts een duizendste van een millimeter.

Bron: http://www.demorgen.be/dm/nl/992/Wetenschap/article/detail/1718792/2013/10/08/Duitse-wetenschappers-creeren-scherpste-X-ray.dhtml

Mening: Dit is zeer interessant omdat er verschillende mensen zijn die op een bepaalde plaats pijn hebben zonder dat ze weten wat ze hebben. Misschien dat ze met dit wel kunnen achterhalen wat er bij deze mensen aan de hand is en wat ze er aan kunnen doen.