PDA

Bekijk de volledige versie : Leraren worstelen met stress en balans tussen werk en privé


L*en van Overveld
4th October 2013, 09:04
[SIZE=3]Leraren worstelen met stress en balans tussen werk en privé[/SIZE]

Ruim een op de zes leraren heeft moeite om een evenwicht te vinden tussen werk en privé. Het onderwijs scoort daarmee het slechtst van alle sectoren. Leraren hebben ook het meeste last van stress. Dat blijkt uit de jongste Werkbaarheidsmonitor van de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (SERV).

55,1 procent van de leraren vindt dat hij een werkbare job heeft. Ze scoren daarmee iets beter dan de gemiddelde werknemer. Het is wel de laagste score sinds de SERV de enquête doet.
Bijna negen op de tien werknemers zeggen dat ze hun baan vlot kunnen combineren met hun gezin en sociaal leven. Bij leraren is dat een pak minder: 82,5 procent. De overige 17,5 procent geeft aan dat de balans tussen werk en privé problematisch is. Het onderwijs scoort daarmee het slechtst van alle sectoren. Van alle werknemers hebben leraren ook het meeste stress: 35,4 procent. Dat is een pak hoger dan het gemiddelde (29,3 procent).

Op het vlak van motivatie en leerkansen scoort het onderwijs een pak beter dan het gemiddelde. Slechts 10,5 procent meldt problemen op dat vlak van motivatie. Gemiddeld worstelt 28,1 procent van de werknemers daarmee. Voor leerkansen scoort onderwijs zelfs véél beter dan het gemiddelde. Slechts 6,7 procent van de leraren meldt problemen op dat vlak, terwijl gemiddeld 18 procent van de werknemers daarmee worstelt.

Bron: www.klasse.be, datum 3/10/2013

Eigen mening:
Dit is best wel een ernstig probleem. Het is belangrijk om een duidelijke grens te trekken tussen je werk en je privé. Anders kunnen er wel eens problemen van komen. Veel mensen nemen de sfeer of de problemen van hun werk mee naar huis en dat kan voor stress zorgen. Ik denk dat praten met collega’s en tips vragen aan hen de beste oplossing is voor dit probleem.