Bekijk de volledige versie : Niveau nieuwe leerkrachten in opleiding is zorgwekkend
alexander.g*or
4th October 2013, 07:30
De commissie die de leraren*opleiding evalueerde is kritisch: het niveau van nieuwe studenten is bedenkelijk en nieuwe leerkrachten worden niet begeleid. Dat blijkt uit een rapport dat De Standaard en De Morgen konden inkijken.
De klacht klinkt dat het niveau van de aankomende leerkrachten gedaald is. Tegelijk kampt Vlaanderen met een lerarentekort. We zitten met een di*lemma tussen kwaliteit en kwantiteit, stelt het rapport van de com*missie.
In de bachelor kleuteronderwijs heeft de helft van de studenten een tso-*vooropleiding, en een vijf*de komt uit het bso. In de bachelor lager en secundair onderwijs komt tussen 40 en 45 procent uit het aso, een kleine 40 procent uit het tso en minder dan 5 procent uit het bso.
De commissie raadt echter af om een for*mele selectieproef te organiseren om het niveau op te krikken. Veel*eer moet er een "aanvangsdiagnos*tiek" zijn. Niet om studenten uit te sluiten maar om hen te richten naar opleidingen op maat.
Begeleiding
Het meest urgente probleem voor de commissie is de begeleiding van de beginnende leerkrachten. Er moet een aanvangsbegeleiding komen onder de verantwoorde*lijkheid van zowel de hogeschool als de school waar de leerkracht aan de slag gaat. De uren voor mentoren -ervaren leerkrachten die hun beginnende collega's bijstaan- werden in 2009 door de minister van Onderwijs Pascal Smet (sp.a), afge*schaft om besparingsredenen.
Minister Smet wil nog geen commentaar geven, noch op de studie, noch op de beleidsaanbevelingen. Wel zou hij van plan zijn om zes werkgroepen op te richten die tegen de komst van de volgende regering klaar moeten zijn met een resem aanbevelingen om onder meer de instroom te verbeteren, de inhoud op punt te stellen, de expertise van de opleiders te definiëren en de stage te regelen.
Bron: www.hln.be Datum:4/10/2013
Eigen mening: Ik heb dit artikel gekozen omdat ik zelf een lerarenopleiding volg. Ik denk helemaal niet dat het niveau van afgestudeerde leerkrachten in de hogeschool zorgwekkend is. In tegendeel ik denk dat we er nu beter voorstaan dan vroeger. En uit welke richting ze dan ook komen ASO, BSO of TSO dat maakt niet uit.
Hannah.Oris
4th October 2013, 16:02
Als een ex tso of bso student de lerarenopleiding niet aankon, zou hij of zij er ook niet aan beginnen. Het is daarbij niet duidelijk of er echt onderzoek is gevoerd naar de resultaten van deze groep studenten. Als zo'n student kan afstuderen in een richting als baso, balo of bako heeft die student zijn werk gedaan en heeft hij voldaan aan de eisen van de hogeschool. Hieruit kan ik alleen maar besluiten dat er iets aan de studierichting zelf moet veranderen.
Wat de begeleiding van nieuwe leerkrachten betreft, zou ik de begeleidingsuren zeker niet afschaffen. Het is eerder al gebleken dat pas begonnen leerkrachten na een jaar al stoppen en een ander beroep kiezen. Als ze een betere begeleiding zouden krijgen, willen ze misschien wel langer blijven. Waar minister Smet mee bezig is, blijft voor mij een raadsel.
Evelien.Verlinden
4th October 2013, 23:14
Ik vind het jammer dat de lerarenopleiding opnieuw in een slecht daglicht wordt geplaatst. Aangezien de laatste tijd alleen maar kritiek lijkt te komen op de nieuwe leerkrachten in spe.
Net zoals Hannah vind ik dat het rapport niet voldoende representatief is. Zo zegt het wel dat het niveau van de leerkrachten achteruit is gegaan, maar laat het niet zien of de leerlingen uit BSO wel degelijk de oorzaak zijn van deze slechte resultaten. Ik vind dus dat er meer onderzoek verricht moet worden, vooraleer men voorbarige conclusies gaat trekken.
In een ander artikel vermeldt men dan weer dat er te weinig mentoruren voorzien zijn, om de studenten te begeleiden. Hiermee ben ik het wel gedeeltelijk mee eens. Anderzijds weet ik zelf ook dat het onhaalbaar is voor onze mentoren om zo vaak naar onze stagelessen te komen kijken. Dit omdat er soms gewoon teveel studenten onder één leerkracht staan. Hiervoor zou men dus een oplossing moeten zoeken.
Hanne.Geudens
5th October 2013, 14:35
Net zoals Evelien reeds vermeldde, vind ik het jammer dat er voor de zoveelste keer kritiek geuit wordt op de lerarenopleiding. Wat de vooropleiding van de studenten in de lerarenopleiding betreft, heb ik zo mijn eigen mening. Zelf studeerde ik in het secundair onderwijs economie moderne talen. Nu ik de lerarenopleiding secundair onderwijs volg voor de vakken Engels en Nederlands, merk ik echt wel dat dit een goede vooropleiding geweest is. Uiteraard heb ik ook al veel bijgeleerd in de lerarenopleiding, maar ik merk dat er heel wat raakpunten zijn met mijn opleiding uit het middelbaar, wat zeker positief is. Hieruit kan ik besluiten dat aso inderdaad een goede voorbereiding is geweest op de opleiding die ik nu volg. Gedurende mijn studies in het middelbaar heb ik eveneens geleerd wat hard werken en leren is, iets waar ik nu ook de vruchten van pluk. Anderzijds denk ik niet dat studenten die een tso- of bso-opleiding volgden, scheef bekeken dienen te worden. Wanneer deze studenten over een goede dosis motivatie en inzettingsvermogen beschikken zullen zij eveneens in staat zijn om de lerarenopleiding tot een goed einde te brengen.
Verder vind ik dit artikel eerder oppervlakkig doordat het naar mijn mening lijkt alsof men iedere lerarenopleiding over dezelfde kam scheert. Het spreekt voor zich dat iedere opleiding andere nadrukken legt en dat de ene opleiding al kwaliteitsvoller zal zijn dan de andere. Zo heb ik zelf al ondervonden dat onze Thomas More-opleiding echt wel naar kwaliteit streeft, en dat wanneer je onvoldoende gemotiveerd bent, je het wel kan schudden. Dit laatste ervaar ik zeker als positief, aangezien motivatie en werklust kwaliteiten zijn waarover een goede leerkracht moet beschikken.
Tinne Sysmans
5th October 2013, 15:28
Als er staat dat het niveau van de nieuwe studenten bedenkelijk is, dan is dat niet alleen aan onze opleiding, maar ook bij andere opleidingen zo. Dus dan is er een algemeen probleem dat zich voordoet.
Ik kan wel begrijpen dat leerlingen uit TSO en BSO een andere soort vooropleiding hebben gehad en dat zij misschien met het inhoudelijke iets meer problemen zouden kunnen ervaren, maar als het lesgeven in je bloed zit, dan komt dat er ook wel uit.
Wat Hannah zegt, dat leerlingen die uit een TSO en BSO komen, niet aan een opleiding tot leerkracht zouden beginnen als ze het niet zouden aankunnen, vind ik niet helemaal correct. Vaak weten mensen niet goed waaraan ze beginnen of weten ze niet of ze het aankunnen of het iets voor hen is. Of het nu gaat over iemand van ASO, TSO of BSO, iedereen kan zichzelf of de opleiding verkeerd inschatten.
Gisteren bij Terzake ging het ook nog over de lerarenopleiding en het werd toch wel duidelijk dat het geen beroep is dat je op alle vlakken na 3 jaar volledig onder de knie kunt hebben. Daar ben ik het zeker mee eens!
Barst
5th October 2013, 19:31
‘Ik werf geen studenten uit het bso aan’
Het niveau van de studenten in de lerarenopleiding daalt, blijkt uit een evaluatie ervan (DS 4 oktober). ‘Ze weten te weinig wat van hen wordt verwacht’, vinden een directeur en inspecteur die elk jaar nieuwe leraren zien starten.
Leraren lager onderwijs aan wie de vraagstukken eerst uitgelegd moeten worden voor ze er les over kunnen geven of bij wie zelfs Napoleon geen belletje doet rinkelen: ze bestaan.
Marc Jansen, directeur van basisschool Bloemendaal in Schoten en bestuurslid van de Organisatie Directeurs Vlaams Basisonderwijs, heeft ze tijdens zijn loopbaan zelfs al ontmoet.
‘Niet alle starters hebben een goede kennis over actualiteit of literatuur, terwijl dat toch noodzakelijk is. Maar ik denk niet dat sterke beginnende leraren niet meer bestaan. Het verschil in kwaliteit tussen wie de opleiding achter de rug heeft, is wel vergroot’, vindt de directeur.
Vooral hun inzicht in hun manier van lesgeven moet beter, vindt hij. ‘Strikt genomen is de leerstof van de lagere school eenvoudig. Daarom zijn de methoden die leraren gebruiken om kinderen basisvaardigheden aan te leren zeer belangrijk. Leraren veranderen bijvoorbeeld soms van methode om kinderen te leren lezen, omdat die niet snel genoeg resultaten oplevert. Maar het is normaal dat het soms wachten is tot de fouten verdwijnen. Doordat de leerkrachten geen eenduidige lijn aanhouden, worden sommige leerlingen leesmoe. Leraren begrijpen dan niet hoe dat komt. Daarom is het belangrijk om de visie achter de leermethode te kennen.’
Geen geloofwaardige opleiding
Er schort volgens de directeur ook heel wat aan de opleiding zelf. ‘Leraar is een duidelijk afgebakend beroep. De opleiding kan studenten daarom perfect voorbereiden op hun job, want de inhoud ervan komt op elke school sterk overeen. Toch slagen opleidingen daar niet in.’
De opleiding moet de lat hoger leggen, vindt de directeur. ‘Omdat ze drie jaar duurt, kan ze inhoudelijk sterker gemaakt worden. Een geloofwaardige opleiding verhoogt de aantrekkingskracht van het beroep.’
Dat geldt niet alleen voor de bachelor lager onderwijs, maar ook voor die voor kleuteronderwijzers. ‘Door meer kinderverzorgers aan te nemen, worden de zorgtaken van de kleuterjuffen lichter en kunnen zij zich meer concentreren op hun onderwijsactiviteit. Leerlingen uit het bso starten de opleiding voor kleuterleider, maar haken vaak af. Nochtans schieten zij op vlak van verzorgende kwaliteiten niet te kort. We mogen dat potentieel niet verloren laten gaan.’
Ook de stagebegeleiding moet beter om de kwaliteit van afstudeerders op te krikken. ‘Stagebegeleiders oordelen nu vaak terwijl ze de stagiair amper aan het werk zagen.’
‘In mijn school werken alleen onderwijzers met een vooropleiding aso of tso. Ik kies in eerste instantie op basis van het cv en neem geen leraren aan die in het secundair bso volgden. Starters moeten zich bovendien meteen bewijzen, want directies hebben minder tijd om te beslissen of ze een leraar houden. Daardoor krijgen beginnende leraren minder groeitijd.’
DS, 06-10-2013 (LIV)
wim leenaerts
5th October 2013, 20:43
Ik zie het probleem met tso- en bso-leerlingen in de lerarenopleiding niet goed.
Waarom zou een bso-leerlingen die heel haar middelbare schoolcarriére waarschijnlijk verzorging gestudeerd heeft een minder goede kleuterleidster zijn dan iemand die in het middelbaar moderne talen-wiskunde gestudeerd heeft?
En willen we echt ex-ASO-studenten voor BSO-leerlingen zetten? Zou een ex-BSO-leerling zich niet een tikkeltje beter kunnen inleven in hun situatie en niveau en manier van werken?
Ik snap dat het een probleem zou kunnen zijn om ex-BSO-studenten les te laten geven in 4 ASO ofzo. Maar uiteindelijk zal die leerkracht wel snel door hebben dat het te zwaar is en dat hij/zij te weinig achtergrondkennis heeft om dat vol te houden en ofwel een wijziging van opdracht aanvragen of een andere school zoeken.
En zoals de directeur in het artikel ook zegt: de scholen zien op het CV ook de middelbare opleiding en zullen daar ook al wel op selecteren afhankelijk van de richting waar ze iemand voor nodig hebben.
Dus lln uit bso uitsluiten lijkt me zeker geen goed idee en helemaal niet nodig. Of leerkracht voor bso-leerlingen de beste keuze is, is een andere vraag die afhankelijk is van de motivatie van elke leerling individueel en de reden waarom die lln in het secundair in bso zat (moeilijke puberteit of thuissituatie? Verkeerde keuze? Verkeerde oriëntering? Gewijzigde interesses?).
vBulletin v3.0.6, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.