Inloggen

Bekijk de volledige versie : Stad leert scholen met dronken ouders omgaan


K*tleen.Verberckt
2nd October 2013, 15:13
Het Nieuwsblad op woensdag 2 oktober 2013
‘Kinderen onder invloed van school ophalen kan niet’
Schepen Krista Claeys trok zelf aan de alarmbel nadat bekend raakte dat ouders steeds vaker onder invloed hun kinderen ophalen van school.
OOSTENDE - Het stadsbestuur van Oostende gaat de directeurs van 25 lagere scholen aanleren hoe ze moeten omgaan met ouders onder invloed. Het gebeurt steeds vaker dat dronken ouders hun kind komen ophalen.
Volgens schepen Krista Claeys, bevoegd voor het drugsbeleid, krijgt het stadsbestuur verschillende signalen dat ouders steeds vaker onder invloed hun kind komen ophalen. Hoog tijd op in te grijpen, vond de schepen.
‘De scholen geven ons signalen dat er soms problemen ontstaan met dronken ouders’, zegt Claeys. ‘Je geeft een kind niet mee met iemand die onder invloed is van drugs of alcohol. Daarom bieden we aan alle 25 lagere scholen een opleiding, die directeurs en zorgcoördinatoren moet leren hoe ze met die ouders moeten omgaan.’

Communicatie is belangrijk
‘Scholengroep De Zeemeeuw - beter bekend als de colleges - introduceerde de opleiding al. De directie zette daar zelfs stappen om het op te nemen in het schoolreglement. In het voorjaar van 2014 krijgen zorgcoördinatoren en directeurs van alle andere scholen de opleiding over hoe ze tegen zo'n ouders gepast kunnen reageren, met als uitgangspunt de bescherming van het kind’, zegt de schepen.
Coördinerend directeur Dominiek Olivier van de scholengroep De Zeemeeuw zegt dat communicatie het belangrijkste is. ‘Als we merken dat een ouder onder invloed is, dan contacteren we een andere persoon om het kind op te halen. Maar dat zijn wel uitzonderingen.’
Het plan van het stadsbestuur maakt deel uit van een breder drugspreventiebeleid in de Oostendse scholen. Een speciale brochure Omgaan met middelen in het onderwijs, biedt onderwijzers tips over hoe ze het best reageren en waar ze terecht kunnen met vragen. ‘Er wordt al jaren goed werk geleverd op dat vlak. Na een rondvraag bij alle scholen krijgen we signalen dat sommige ouders het eigenlijk niet zo'n probleem vinden als hun kinderen drugs gebruiken. Een bijsturing van het plan voor het secundair onderwijs is dus noodzakelijk’, zegt Krista Claeys.
Een recente informatieronde focuste op het lager onderwijs, waar vooral de preventie in het vijfde en zesde leerjaar aan bod komt. ‘Die kinderen gebruiken meestal geen drugs, maar je moet ze waarschuwen voor de gevaren van alcohol en roken.’

Mening:
Ik vind het fantastisch dat ze een stap nemen in deze scholen. Er zijn vele scholen waarbij er een kind al eens is opgehaald door een ouder onder invloed. Dit is gevaarlijk voor dat bepaalde kind maar ook voor de rest van de schoolkinderen. Als je onder invloed bent weet je vaak niet wat je doet, je kan je daden niet controleren.
Drugs of Alcohol is een welgekend probleem, maar de meeste mensen gaan deze problemen uit de weg, ze willen er niets mee te maken hebben. Daarom vind ik dat deze stap (het leren omgaan met deze mensen) enorm belangrijk is. Dit is een begin van misschien wel een verandering van levens.

Verklaring subforum:
Ik heb dit artikel geplaatst bij cultureel-maatschappelijk aangezien dit artikel nogal sterk aanleunt bij het verbeteren van een gemeenschap. Iedereen weet dat een alcoholist of een drugsverslaafde invloed gaat hebben op de gemeenschap. Mensen gaan deze bepaalde personen mijden, met de vinger wijzen, etc. Als gemeenschap moeten we samenwerken om deze problemen op te lossen.

Bron:
http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=dmf20131001_00770057