PDA

Bekijk de volledige versie : Scholen en bedrijven stomen jongeren klaar voor arbeidsmarkt


N*ra.Rabah
1st October 2013, 19:55
Twintig scholen en evenveel bedrijven in Vlaanderen starten dit schooljaar een samenwerking om jongeren belangrijke arbeidsattitudes bij te brengen, hen extra te motiveren en een vlotte overgang van arbeid naar onderwijs te helpen bevorderen.

Negentien GO-scholen, onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap, en een provinciale school sloten een samenwerkingsakkoord af met een bedrijf. Afhankelijk van de studierichting en het bedrijf kunnen leerlingen gedurende een jaar of langer, een dag per week komen werken en leren in het bedrijf. Het gaat daarbij om aso-, tso- en bso-leerlingen. Het is de eerste keer dat een soortgelijk project op zo'n grote schaal wordt opgestart.

Onderwijsminister Pascal Smet looft het project en onderstreept het belang van werkplekleren. "Ook in de hervorming van het secundair onderwijs nemen werkplekleren en stages een belangrijke plaats in", zegt Smet. "Om dit kwalitatief in te vullen is een permanent en gestructureerd overleg met de arbeidsmarkt nodig."

Jan Cornelis, woordvoerder van ArcelorMittal Gent, verduidelijkt dat werkplekleren, naast stages, eindwerken en bedrijfsbezoeken, een van de methodes is om de samenwerking tussen bedrijfsleven en onderwijs verder te versterken. "Leerlingen krijgen een beeld van hoe industrie werkt, en wij leren nieuwe mensen kennen die interessant kunnen zijn in verband met toekomstige aanwervingen", klinkt het.

Bron: http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/binnenland/belga_20131001_scholen_en_bedrijven_samen

Mening:Dit is een enorm leerrijk en goed initiatief. Zo worden deze jongeren vroegtijdig geconfronteerd met een mogelijk beroep voor later. Ook weten ze dan hoe een bepaalde job/bedrijf eruit ziet en wat er van hen verwacht wordt en wat zij van dit eventuele beroep denken. Het is dan ook belangrijk om allerlei dingen te overwegen en dit kunnen ze al doen via de stage in het bedrijf. Is er veel vraag naar een bepaalde job, wordt het goed betaald, hoe zit iets in elkaar? Als ze uiteindelijk toch niet voor beroep X zijn gegaan doordat het bijvoorbeeld niet is wat ze er van verwacht hadden, dan weten ze dit alvast door de stage in het bedrijf. Hoe vroeger deze jongeren geconfronteerd worden met een bepaald beroep, hoe beter deze jongeren gestuurd kunnen worden naar de juiste opleiding later!

Evelien.Verlinden
1st October 2013, 21:35
Ik ben zeker een voorstander van dit initiatief, aangezien zo de overgang van de school naar de praktijk kleiner wordt gemaakt. Dit kan alleen maar voordelen bieden voor de pas afgestudeerden, omdat de samenwerking tussen de bedrijven en de scholen geoptimaliseerd wordt.
Anderzijds wil ik hier ook aan toevoegen dat we steeds meer en meer evolueren richting een productgerichte opleiding. Wij zijn letterlijk producten die afgeleverd worden aan de afzetmarkt. Hierdoor gaat in mijn ogen soms de kwaliteit van de opleiding achteruit. Ik hoop dan ook dat men het evenwicht een beetje kan bewaren.