PDA

Bekijk de volledige versie : Zweden beste land om waardig oud te worden, België 24ste


Jari V*rwimp
1st October 2013, 15:01
Zweden is het land waar men het best ouder kan worden, zo blijkt uit een nieuwe index die voor een studie van de Verenigde Naties in het leven is geroepen. België staat op de 24ste plaats. De wereldbevolking is zoals geweten aan het verouderen, maar landen zijn slecht voorbereid op deze demografische verandering, aldus de studie. In 2050 zal 22 procent van de wereldbevolking ouder dan zestig jaar zijn.

Noorwegen en Duitsland komen na Zweden in de "Global Age Watch Index 2013", gebaseerd op dertien economische en sociale indicatoren op het vlak van inkomen, gezondheid, werk en opleiding, en gunstige omgeving. Nog in de top tien staan Nederland, Canada, Zwitserland, Nieuw-Zeeland, de VS, IJsland en Japan.
België 24ste

België staat 24ste op 91, met 67 procent van de ideale waarde. De 2,6 miljoen 60-plussers maken 23,9 procent van de bevolking uit, aldus het rapport. Het zegt dat ondanks het hoge inkomen van het land, België "relatief laag" scoort wat betreft inkomenszekerheid want 12,8 procent van de 60-plussers heeft een inkomen dan minder is dan de helft van het gemiddelde inkomen. België staat op dit domein op de 41ste plaats.

Het is wel 23ste op het vlak van gezondheid, met een levensverwachting van nog 24 jaar als men zestig is. Wat de omgeving betreft staat België met een 29ste plaats ook hoog. Want negentig procent van de 50-plussers zegt familieleden of vrienden te hebben op wie men kan rekenen als er problemen zijn.

bron: hbvl

mening: Toch wel iets leuk om te weten. Ik zelf denk dat ons land te laag staat. Wij kunnen veel hoger. Maar we staan nu dus minder dicht bij de top 10 doordat wij langer moeten werken,... Op vlak van gezondheid mogen wij zeker niet klagen we zitten in een land waar ze veel ziektes kunnen oplossen. We hopen allemaal oud te mogen worden en een lang leven te hebben. Dit kan je enkel doen door gezond te leven en niet te veel stress hebben.