PDA

Bekijk de volledige versie : NASA stuurt 3D-printer naar het ISS


Cindy.Remijsen
30th September 2013, 21:38
NASA stuurt 3D-printer naar het ISS

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA gaat volgend jaar in de herfst een 3D-printer naar het International Space Station (ISS) sturen. Met het toestel moeten de astronauten vervangstukken en gereedschap kunnen maken.
De NASA heeft het net opgestarte technologiebedrijf Made in Space gekozen om de printer te maken. Die zal zo groot zijn als een microgolfoven en moet onder meer bestand zijn tegen vibraties die gepaard gaan met een lancering en verschillen in zwaartekracht en luchtdruk.
‘Stel je voor dat een astronaut een herstelling moet uitvoeren in het ISS die een zaak van leven of dood is. In plaats van te hopen dat de nodige onderdelen en gereedschappen al in het ruimtestation aanwezig zijn, kunnen de onderdelen gewoon uit een 3D-printer rollen’, vertelde Aaron Kemmer, de directeur van Made in Space aan de Britse openbare omroep BBC.
In 1970 moesten de astronauten van Apollo 13 een koolstofdioxide-filter in elkaar steken met een plastic zak, de omslag van een gebruiksaanwijzing en plakband. Een 3D-printer had het probleem snel kunnen oplossen en hen kunnen helpen om de maan te bereiken.
In augustus heeft de NASA met succes een metalen onderdeel van een raket getest dat met een 3D-printer was gemaakt. De ruimtevaartorganisatie hoopt zo in de toekomst de kosten te kunnen drukken.
Een 3D-printer is een apparaat dat driedimensionale objecten kan produceren. Dat gebeurt door het object laag na laag op te bouwen, in plastic of metaal. ‘

Bron: www.standaard.be

Mijn mening:
De technologie staat niet stil. De 3D-printer bestaat nog niet zo lang en toch heeft men hem al aangepast, zodat hij in een ruimteschip gebruikt kan worden. Ik vind het zeer positief dat vernieuwende en moderne apparatuur op een positieve manier ingezet kan worden. Denk hierbij aan de baby die is gered dankzij de 3D-printer (http://actualiteit.org/forums/showthread.php?t=44328&highlight=3D-printer).
Een 3D-printer in een ruimteschip kan inderdaad zeer nuttig zijn om materiaal dat niet aanwezig is aan boord eenvoudig te kunnen vervangen. Een reserveonderdeel kan immers moeilijk per post verstuurd worden.
Wel hoop ik dat ze bij dringende herstellingen de nodige materialen aan boord hebben, aangezien het printen met een 3D-printer veel tijd in beslag kan nemen.