PDA

Bekijk de volledige versie : Macho's zijn slechte leerlingen


Barst
30th November 2005, 22:59
Macho's zijn slechte leerlingen


Jongens scoren op school slechter dan meisjes omdat hun machohouding botst met schoolcultuur.


Dat zegt de socioloog Anton Derks (VUB) in een interview met het onderwijstijdschrift Klasse . De schoolcultuur is volgens hem vrouwelijk, en botst daardoor met de machohouding van jongens. Het resultaat zijn slechtere schoolresultaten voor jongens.

Zo lopen jongens gemiddeld meer achterstand op in hun schoolloopbaan. Ze hebben ook meer kans om naar het buitengewoon onderwijs te gaan. Meer jongens dan meisjes verlaten het onderwijs zonder diploma. En ten slotte studeren meer meisjes dan jongens in een hogeschool of universiteit.

,,De schoolcultuur is een beetje een cultuur van vrouwelijke waarden en houdingen'', verklaart Derks die kloof tussen meisjes en jongens. Een school noemt hij vrouwelijk omdat het er vooral draait rond zorgzaamheid, ijver, vlijt, volgzaamheid en solidariteit. Creativiteit en kritisch denken komen er wel aan bod, maar dat moet toch binnen de lijntjes blijven.

,,Daartegenover komt in de populaire jongerencultuur vooral de agressieve, stoere machohouding naar voor. Jongens zitten in een stoerdere cultuur dan meisjes. Dat is in conflict met de school.''

Dat in het latere beroepsleven nochtans vooral de mannen de beste jobs en hoogste lonen binnenhalen, verklaart Anton Derks door status en populariteit. ,,Wie op school hard werkt, is een softie of sissie. Daar komt het erop aan te zeggen dat je veel vrije tijd hebt. Op volwassen leeftijd zijn status en identiteit vaker gekoppeld aan het beroepsleven. Je krijgt meer status als je kan zeggen dat je een drukke agenda hebt.''


www.klasse.be


DS, 30-11-2005(pl)