Inloggen

Bekijk de volledige versie : "Vlaamse scholen zijn niet voorbereid op schietpartijen"


Jari V*rwimp
29th September 2013, 01:25
Vlaamse scholen zijn onvoldoende voorbereid op een incident met een dolle schutter. Dat zegt Paul Putteman, hoofdcommissaris van de politie van Dendermonde in het onderwijstijdschrift Klasse voor Leraren van oktober. "Een goede noodplanning kan nochtans het verschil maken tussen leven en dood", luidt het.
De koepel van het katholiek onderwijs (VSKO) is alvast niet van plan om zijn scholen om te vormen tot 'gevangenissen'. "Wij zien de school als een open gemeenschap. Wij zetten in op preventie en we zijn totaal tegen scholen als gevangenissen en tegen metaaldetectoren", aldus communicatieverantwoordelijke Willy Bombeek.

Iedereen kent de buitenlandse voorbeelden van schietpartijen op scholen, gaande van Columbine tot Sandy Hook. "Gelukkig is er nog nooit een Vlaamse school het slachtoffer geworden van een dolle schutter. Maar dat valt in de toekomst niet uit te sluiten", zegt Paul Putteman, hoofdcommissaris van de lokale politie en voorzitter van de politiewerkgroep AMOK. Die werkgroep formuleerde in 2010 enkele aanbevelingen voor scholen. Drie Dendermondse scholen testten ze al uit.

Fabeltjesland
Door het drama in crèche Fabeltjesland en de internationale trend van school shootings groeide ook hier het besef dat er dringend iets moet gebeuren. "De daders zijn vooral tieners en jonge mensen. Als ze wraak willen nemen op bepaalde leraren en leerlingen, keren ze zich vaak tegen hun (oude) school. Ze maken veel meer slachtoffers dan hun oorspronkelijke doelwitten. En daders kopiëren elkaar. Dat maakt scholen erg kwetsbaar", waarschuwt Putteman.

Toch mag het volgens het katholieke onderwijsnet niet de bedoeling zijn om van scholen 'gevangenissen' te maken. "In onze visie zijn scholen open leefgemeenschappen waar jongeren zich moeten thuis voelen, dus geen plaats waar jongeren worden opgesloten", legt woordvoerder Willy Bombeek uit.

Preventie
"Natuurlijk moeten we alert zijn en kunnen scholen waar nodig afspraken met de politie maken bijvoorbeeld rond de aanpak van drugs. Maar bij ons ligt het accent op preventie, dialoog en begeleiding. Er zijn de kanalen van de leerlingenraad, de ouderenraad en er is op elke school een vertrouwenspersoon. We zetten echt in op die preventieve aanpak en geloven daarom totaal niet in scholen als gevangenissen met metaaldetectoren."


bron: hln

mening: Je kan inderdaad een school niet veranderen in een gevang. Naar school gaan moet leuk zijn voor de kinderen in een leuke sfeer. De scholen zouden eventueel regels kunnen opstellen met de politie in verband met de veiligheid. Maar ze mogen de scholen zeker niet veranderen in een gevang.