PDA

Bekijk de volledige versie : "Spectaculair herstel wilde diersoorten in Europa"


Sanne.V*ssers
28th September 2013, 12:44
Wolven, bruine beren, wisenten (een Europese buffel, red.), zeearenden en 33 andere Europese wilde diersoorten hebben zich de laatste vijftig jaar op een opmerkelijke manier hersteld. Dat komt vooral door gericht natuurbeschermingswerk en regels vanuit de Europese Unie, zegt WWF in een nieuwe studie. Wil Vlaanderen meer wilde dieren verwelkomen, dan moeten natuurgebieden groter en aaneengesloten worden, merkt Natuurpunt op.
De studie werd opgezet in het kader van "Rewildering Europe", een initiatief van WWF om opnieuw ruimte te creëren voor wilde natuur. Wetenschappers van de Zoological Society of London, Birdlife International en European Bird Census Council hebben voor 37 soorten vogels en zoogdieren de trend in populatieomvang en verspreiding sinds 1960 beschreven en geanalyseerd.

De resultaten zijn spectaculair voor tot de verbeelding sprekende soorten als de bruine beer, wisent of zeearend. Ook voor ons land ziet WWF positieve tendensen. Zo steeg tussen 1980 en 2005 het reeënbestand in Vlaanderen met 500 procent en ook broedende ooievaars, lepelaars en rode wouw doen het steeds beter. De polders worden aangeprezen als overwinteringsplek voor onder meer de kleine rietgans. De bever is terug en bijvoorbeeld ook de witkopeend of Dougalls stern gaat vooruit.

In het rapport wordt melding gemaakt van de wolf die in 2011 in de Ardennen werd gezien, naast de opvallende aanwezigheid van de vale gier de afgelopen jaren. "Met de juiste combinatie van beschermingsmaatregelen, herintroductieprogramma's en een open mind zullen meer soorten ongetwijfeld volgen", zegt Frans Schepers van Rewildering Europe.

Hij wijst verder op de belangrijke ecologische rol van de soorten, de kansen die een terugkeer bieden op vlak van natuurtoerisme en de waardevolle lessen over de successen bij natuurbescherming.


Bron : Gazet van Antwerpen, 28/09/2013

Mening:
Dit vind ik heel goed nieuws om te horen omdat ik het belangrijk vind dat elke diersoort op deze wereld kan blijven bestaan. Zodat we de wonderen van de natuur kunnen blijven bewonderen en dat dit ook onze kinderen en kleinkinderen kunnen doen. Maar ik heb ook men twijfels aan of dit ook geen negatief effect heeft, want als bijvoorbeeld de wolven serieus gaan toenemen, gaan er andere diersoorten waar deze wolven op jagen, weer serieus dalen. Het heeft dus zijn positieve en negatieve kanten. Hopelijk wordt het evenwicht hersteld en niet terug verstoord.