PDA

Bekijk de volledige versie : Franse gemeenschap viert, maar hoelang nog?


Barst
28th September 2013, 00:02
De Franse Gemeenschap viert feest


De Franse Gemeenschap kampt met een begrotingstekort van 92 miljoen euro en twijfels of haar voortbestaan veel zin heeft. En toch viert ze feest.


‘We hoeven niet bang meer te zijn als er wordt geraakt aan structuren of geschoven met bevoegdheden. Het is aan ons om te maken dat die evoluties, waarvan we weten dat ze onvermijdelijk zijn, voor ons wenselijk zijn en voor iedereen een goede zaak.’ Het was met geheven hoofd dat minister-president Rudy Demotte (PS) vandaag speechte op het feest van zijn Franse Gemeenschap. Raar, denkt u misschien, want die gemeenschap was gisteren nog naar buiten gekomen met een begrotingstekort van 92 miljoen euro.


92 miljoen euro tekort

Demotte putte zijn trots wellicht uit het begrotingsoverschot dat hij had kunnen voorstellen als minister-president van het Waalse gewest, dat het heel wat beter deed dan de Franse Gemeenschap (met wie ze een minister-president deelt). Door een besparing in de administratie, uitgestelde investeringen, een extra belasting op windmolens en gsm-masten en de verkoop van het glasvezelnet kwam Demotte voor zijn gewest aan een overschot van 86 miljoen euro. Omdat ook het Brusselse gewest gisteren voor het eerst in de geschiedenis een begroting met een overschot kon voorstellen, en omdat dat overschot precies 6 miljoen euro bedraagt, hebben Brussel, Wallonië en de Franse gemeenschap dus samen, net als Vlaanderen, een begroting in evenwicht. Een evenwicht dat ze voor een deel te danken hadden aan precies die evoluties waarvoor Demotte in zijn speech bezwoer niet bang te zijn.

Dat de Franse gemeenschap de enige deelregering is met een begrotingstekort, is niet verwonderlijk. Die heeft er in de laatste staatshervorming een hoop bevoegdheden bijgekregen en had het sowieso al niet gemakkelijk. Gewesten kunnen zelf belastingen heffen, gemeenschappen niet. In Vlaanderen valt dat niet op, omdat de Vlaamse Gemeenschap en het Vlaamse Gewest geen aparte begrotingen hebben. Als Vlaanderen aan Vlaanderen 86 miljoen cadeau zou doen, zou niemand dat zien. Het resultaat blijft hetzelfde, een evenwicht is een evenwicht en Europa is tevreden.


Stromae

Alors on danse. Maar terwijl het volk ter ere van de Franse Gemeenschap op de Brusselse Grote Markt staat te dansen op muziek van Stromae, wordt het nut van die aparte Gemeenschap steeds nadrukkelijker in vraag gesteld. Een anonieme kabinetsmedewerker zei vanochtend nog in de Brusselse krant Le Soir dat de Gemeenschap wellicht aan haar laatste of voorlaatste regeertermijn bezig is. De armlastige Franse Gemeenschap zou wel eens onder druk van de gewesten kunnen bezwijken. Hoe dat in zijn werk zal gaan en hoe de Gemeenschap haar bevoegdheden over het Brusselse en Waalse gewest zal verdelen, zegt die anonieme cabinetard er wijselijk niet bij. Marcel Cheron, specialist staatshervormingen bij Ecolo, zegt in de krant dat de Gemeenschap ‘zeker niet meer zal verdikken’, maar voorspelt grote moeilijkheden voor wie ze wil doen vermageren.


DSAvond, 27-09-2013