PDA

Bekijk de volledige versie : Belgische politie klist 14 terreurverdachten


Wouter
30th November 2005, 14:31
Belgische politie klist 14 terreurverdachten
De federale politie heeft tijdens de nacht van dinsdag op woensdag veertien huiszoekingen verricht in Brussel, Antwerpen, Charleroi en Tongeren in het kader van de strijd tegen terrorisme. In totaal werden daarbij 14 mensen opgepakt, 9 van hen zullen voor de onderzoeksrechter moeten verschijnen. De overgrote meerderheid van de verdachten heeft de Belgische nationaliteit, twee zijn van Marokkaanse afkomst en één van hen komt uit Tunesië.

Ze worden beschuldigd van lidmaatschap van een terroristische organisatie op Belgisch grondgebied. Tijdens de huiszoekingen werd een aantal documenten in beslaggenomen, maar er werden geen explosieven gevonden. De politieactie houdt verband met de Belgische vrouw die zichzelf op 9 november in Irak opblies bij een zelfmoordaanslag.

HLN, 30/11/05

katleen
30th November 2005, 14:43
Ik snap niet hoe een vrouw die opgegroeid is in een westerse maatschappij zich zo drastisch kan bekeren dat ze martelares wordt..
Maar ik zal wel niet de enige zijn die zoiets niet snapt :(

Barst
3rd December 2005, 00:04
Belgische justitie bindt strijd aan met ronselaars


De zelfmoordactie die een Belgische vrouw onlangs pleegde in Irak staat niet op zichzelf. Volgens Justitie is er een heel netwerk dat vanuit België ’martelaren’ naar het Midden-Oosten stuurt.


De Belgische autoriteiten houden nog vijf van de veertien personen vast die in de afgelopen week werden opgepakt nadat bleek dat de Belgische Muriel Degauque in Irak een zelfmoordaanslag had gepleegd.

De Belgische inlichtingendiensten wisten al direct dat de aanslag was gepleegd door een Belgische. Ze pluisden het hele netwerk rond de vrouw uit en hielden zelfs de ouders van Degauque onkundig van haar dood. De reeks arrestaties deze week volgde op het uitlekken van het nieuws in de pers.

Volgens België zijn met de aanhoudingen nieuwe aanslagen in Irak verijdeld. Een aantal verdachten zou namelijk op het punt hebben gestaan om ook naar Irak te reizen. Zij zouden zijn geworven door een Franse cel die in heel Europa rekruteert voor de djihad.

De Belgische inlichtingendiensten zijn ervan overtuigd dat er al veel mensen uit België als strijder naar het Midden-Oosten zijn gegaan. Vóór de oorlog in Irak gingen er al zeker honderd naar Afghanistan en in de afgelopen maanden vertrokken er zeker vijf naar Irak. Van de dertien mensen die momenteel in Brussel terechtstaan op verdenking van betrokkenheid bij onder meer de bomaanslagen in Madrid, zou ten minste één man eveneens de ambitie hebben om zelfmoordterrorist te worden.

Uit onderschepte telefoongesprekken van deze Mourad C. met een kopstuk van de Groupe islamique combattant marocain blijkt dat hij een aanslag overwoog in Italië of Spanje. Dat was kort voor 11 maart 2004, toen de bommen in Madrid 191 mensen het leven kostten.

Muriel Degauque kwam uit het Belgische arbeidersmilieu rond Charleroi. Ze kreeg een traditionele opvoeding, maar bekeerde zich tot de islam en radicaliseerde in enkele jaren totaal. Degauque wist nog een bom tot ontploffing te brengen, haar man kwam minder ver omdat hiij door de Amerikanen werd verrast. Hij en vijf medeplichtigen werden onmiddellijk doodgeschoten.


Trouw, 02-12-2005