PDA

Bekijk de volledige versie : Tablets in de klas een succes


G*iet.Boden
1st September 2013, 23:41
Zowel bij leerlingen als bij leerkrachten is het geloof in de tablet als didactisch hulpmiddel tijdens de les sterk toegenomen. Dat blijkt uit een peiling van het Stedelijk Onderwijs bij 141 leerkrachten en 333 leerlingen, nadat middelbare scholen van het Stedelijk Onderwijs Antwerpen een schooljaar lang konden experimenteren met tablets in de klas.

Tablet regelmatig gebruikt in de klas
Bijna de helft van de leerkrachten geeft in de peiling aan minstens één keer in de maand een tablet in de klas in te zetten, één op vijf doet dat zelfs elke week. Leerlingen beamen die cijfers. Slechts 9% van de leerkrachten en 8% van de leerlingen maakte nog nooit gebruik van de tablets die de school ter beschikking stelt.

Tablet goed ingeburgerd
Het succes van tablets in de klas is wordt vermoedelijk mede mogelijk gemaakt doordat zowel leerkrachten als leerlingen de tablet vaak thuis gebruiken. De helft van de ondervraagde leerkrachten bezit een eigen tablet, en van de leerlingen kan 58% binnen het gezin of bij vrienden van de minicomputer gebruik maken.

Voordelen
Leerlingen zijn enthousiast over tablets in de klas. Volgens hen maakt een tablet de les niet enkel leuker, maar vergemakkelijkt een tablet ook het leren. Ook laat het apparaat hen toe om op hun eigen tempo te werken. Leerkrachten ondervinden dat de tablet extra ondersteunend kan zijn voor studenten met specifieke noden. Zelf ervaren ze het als een handig hulpmiddel om meer variatie in de les te brengen, bijvoorbeeld door het tonen van filmpjes of door leerlingen zelf dingen te laten opzoeken.

Nadelen
Toch zijn er ook nadelen aan de tablet verbonden. Studenten geven toe sneller afgeleid te zijn tijdens de les, en sommigen vinden het moeilijk om te typen zonder afzonderlijk toetsenbord. Leerkrachten benadrukken dat het gebruik van tablets in de klas extra voorbereiding én technische kennis van hen vraagt.

Ondersteuning
Om die reden is het Educatie en Innovatiecentrum, of kortweg het eiLab, opgericht in Antwerpen. Leerkrachten die ondersteuning willen, kunnen terecht om ervaringen uit te wisselen, nieuwe media uit te testen of een opleiding te volgen. Ook op de website www.appetijt.org kunnen leerkrachten allerhande informatie over het gebruik van tablets en sociale media in de klas terugvinden. Vanaf volgend schooljaar zullen bovendien verschillende digitale en interactieve cursussen via iTunes beschikbaar zijn.

Bron: http://www.gva.be/nieuws/multimedia/aid1444519/tablets-in-de-klas-een-succes.aspx
Mening: Ik ben blij verrast dat tablets positief onthaald worden in de klas. Dit zowel bij leerlingen als bij leerkrachten. We moeten natuurlijk wel onthouden dat deze peiling bij slechts 141 leerkrachten en 333 leerlingen gebeurd is. Dit is niet heel representatief maar toch..
Persoonlijk vind ik dat tablets zeker niet bij elke les gebruikt moeten worden, maar af en toe kan zeker geen kwaad. De leerlingen geven aan dat ze het niet enkel leuk vinden, maar ook dat het het leren zou vergemakkelijken. Ook de nadelen zijn niet te overzien. De leerlingen zouden sneller afgeleid zijn, en sommigen vinden het moeilijk om te typen zonder afzonderlijk toetsenbord. Het zou goed zijn moesten veel meer leerkrachten uit testen of de tablet een goed didactisch middel zou zijn en daarvan zouden over evalueren.

M*rel.Marissen
2nd September 2013, 11:41
Ik denk ook dat het belangrijk is om het gebruik van een tablet in de klas uit te laten testen door een groter aantal leerkrachten, om zo nog een beter beeld te krijgen over de voor- en nadelen. Persoonlijk denk ik ook dat je als leerkracht voor iedere les een goede afweging van deze plus- en minpunten moet maken, want voor sommige lessen zal het meer een afleiding zijn dan dat het een hulp is in het leerproces. Wanneer je te vaak gaat werken met een tablet, dan geraken de leerlingen er tevens aan gewoon en dan is de extra motivatie ook gauw verdwenen, denk ik. Je moet ook rekening houden met de klas zelf. In sommige klassen kan een tablet goed dienen als een leermiddel, terwijl hij in andere klassen door de leerlingen misschien misbruikt wordt. Het is dus de taak van de leerkracht om uit te maken wanneer een tablet zinvol kan zijn en wanneer niet.

Leen.Buyens
20th September 2013, 11:01
Ik vind het positief dat men nieuwe middelen (zoals de tablet) inzet in de klas, dit kan voor de leerlingen zeker motiverend werken! Toch ben ik persoonlijk niet echt zo'n voorstander van de steeds verdere uitdieping van de technologie. Ik bezit zelf geen tablet en heb nog nooit met een tablet gewerkt. Eerlijk gezegd vind ik het ook geen gemis. Tijdens mijn carrière in het secundair werkten we met handboeken, werkboeken. Ik weet zelfs nog de eerste keer dat ik een PowerPoint zag! Deze methode werkte voor ons heel goed en we zijn er toch ook geraakt? Ik ben bang dat de jeugd te sterk gehecht raakt aan de technologische snufjes van deze tijd. Hoeveel jongeren zijn er die nog nooit een tablet of een smartphone gezien hebben? Er zijn superveel jongeren die zelf in het bezit zijn van een tablet en/of smartphone. Als je ze ziet wachten op de bus zijn ze met hun gsm bezig, als je ze over straat ziet lopen zijn ze met hun gsm bezig, ...
Ik ben absoluut niet resoluut tegen deze nieuwe technologie, maar ik denk dat we er te hard op rekenen. Het kan zeker een verrijking zijn in de klaspraktijk, maar ik vind niet dat men het gewone lesgeven met krijt, een bord en een powerpoint overboord mag gooien. Ik denk dat die 'onmoderne' methode van lesgeven toch ook een zekere kracht bezit. Ook ben ik bang dat als we te veel met tablets gaan werken, we jongeren die het thuis niet zo breed hebben gaan vergeten. Zij beschikken immers niet over het kapitaal om een tablet aan te kopen of om er thuis mee te oefenen. Misschien is dit ook helemaal niet de bedoeling, maar ik denk dat we hier wel rekening mee moeten houden. Elke leerling moet zich toch goed voelen in de klas?

M*thi De Pauw
22nd September 2013, 17:41
Cursussen zullen beschikbaar worden via iTunes. Het gaat hier dus over iPads. Wat een verrassing! Allemaal goed en wel dat de leerlingen beter leren en de leerkrachten hun job iets gemakkelijker wordt gemaakt, maar moeten dat nu écht iPads zijn? De goedkoopste iPad kost € 499. Er is ook nog de iPad Mini (€ 349) maar dat zijn gewoon grote smartphones. Wat is de prijs van de goedkoopste Androidtablet? Rond de honderd euro. Ok, je zal hier niet alles mee kunnen, maar als we verder gaan zien kost een oerdegelijke Androidtablet waar je letterlijk alles mee kan wat een iPad kan zo'n 250 euro.

Die scholen/ouders gaan dus een fikse rekening krijgen als ze niet bereid zijn over te stappen en hun ogen open te trekken.