PDA

Bekijk de volledige versie : McDonald’s in burgeroorlog met kolonisten


Barst
15th August 2013, 22:14
McDonald’s in burgeroorlog met kolonisten


Hamburgerketen McDonald’s gaat in de clinch met de Joodse kolonisten. Op de bezette Westelijke Jordaanoever willen ze geen filiaal openen.


In 1993 opende het Amerikaanse bedrijf McDonald’s zijn eerste hamburgertent in Israël, en in 1995 kreeg het land ook de eerste versie met een koosjer menu voor de religieuze Joden. Anno 2013 kunnen de Israëli al op 180 plaatsen terecht om van de fastfood smullen, en er komen elk jaar nog negen filialen bij. Maar op het aanbod om in de Joodse nederzetting Ariel een fastfoodrestaurant te openen in een nieuw, nog te bouwen winkelcentrum, is McDonald’s niet ingegaan. En daar hebben ze een politieke reden voor, meldde een woordvoerder van het bedrijf: sinds haar aankomst in Israël twintig jaar geleden houdt de keten zich eraan om geen filialen te openen in bezet gebied. Ariel is een dorp met 20.000 inwoners, diep op de Westelijke Jordaanoever.

Volgens de Britse krant The Guardian is deze strategie niet toevallig: Omri Padan, de CEO van McDonald’s in Israël, is een van de stichters van Peace Now, een antikolonisatie-lobbygroep. Padan wil op geen enkele manier zaken doen met de kolonisten. Alle nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever zijn door de VN-Veiligheidsraad illegaal verklaard. Volgens Peace Now worden bedrijven onder druk gezet om er toch te ondernemen. De inwoners van Ariel komen daardoor weinig te kort. Het dorp heeft tegenwoordig zelfs de eerste en enige Israëlische universiteit in Palestijns gebied. Dat ze het nog altijd zonder Big Macs moeten doen, heeft de kolonisten volgens het Duitse blad Der Spiegel duidelijk vertoornd. Ze spreken van discriminatie, en een van hun leiders heeft al laten weten dat McDonald’s in hun ogen voortaan geen bedrijf meer is, maar een organisatie met een anti-Israëlische agenda. De kolonisten zinnen zelfs op wraak en roepen op tot een ‘gezamenlijke Israëlische boycot’ van de fastfoodketen. Rami Levy, de eigenaar van het nieuwe winkelcentrum in Ariel (kostprijs 41 miljoen dollar) noemt het beleid van McDonald’s een vergissing. ‘Politiek en zaken moet je niet met elkaar mengen’, reageerde hij ontstemd bij persagentschap Bloomberg.

McDonald’s is overigens niet de enige multinational die de Westelijke Jordaanoever mijdt. Vier jaar geleden besloot het Nederlands-Britse voedingsbedrijf Unilever na aanhoudende druk van Europese ngo’s om de twee productielijnen die ze hadden in een fabriek in Ariel, te sluiten.


Knack, 07-08-2013 (Thomas Verbeke)