PDA

Bekijk de volledige versie : Bachelor mag voor de klas


M*rel.Marissen
11th August 2013, 11:37
Bachelor mag voor de klas

Vanaf 1 september mag iemand die een academische bacheloropleiding en een lerarenopleiding gevolgd heeft, voor de klas gaan staan. Tot nu moest je daarvoor een masterdiploma kunnen voorleggen. Die maatregel moet helpen om het lerarentekort aan te pakken, schrijft De Standaard.

Een master is de vroegere licentiaat, een bachelor de kandidaat. Daarnaast zijn er de professionele bachelors, de vroegere regenten.

De onderwijzende academische bachelors zullen op hetzelfde niveau geplaatst worden als de professionele bachelors, en ook evenveel als hen verdienen. Na drie jaar studeren zullen ze les kunnen geven in eerste en tweede graad aso, tso en kso, in het bso ook in de derde graad.

"Gelet op het chronische lerarentekort is iedere beschikbare kandidaat welkom", zegt Chris Smits, secretaris-generaal van het katholiek secundair onderwijs.

Scepsis
Bij de vakbond heerst nog scepsis. "Heeft een academische bachelor genoeg body om in de hogere klassen les te geven? Je kunt daaraan twijfelen. Vergeet niet dat het nooit als uitstroomdiploma bedoeld was", zegt Rudy Van Renterghem, adjunct secretaris-generaal van de christelijke bond COC. Raf De Weerdt van de socialistische ACOD klinkt positiever. "Dit zit in de logica der dingen. Een kandidatuur duurde twee jaar, een academische bachelor drie. Even lang als de professionele."

Voor het deeltijds kunstonderwijs en het buitengewoon onderwijs is de maatregel al beklonken door de Vlaamse regering. Voor het gewone secundair moet de Raad van State er zich nog over buigen.

Wat het volwassenenonderwijs betreft, beslist de regering in september. Voor het basisonderwijs moeten de onderhandelingen nog afgerond worden.

Datum: 10/08/2013
Bron: http://www.demorgen.be/dm/nl/1344/Onderwijs/article/detail/1684569/2013/08/10/Bachelor-mag-voor-de-klas.dhtml

Mening:

Ik ben er eerlijk gezegd over verbaasd dat men zulke regels wil gaan invoeren. Persoonlijk denk ik niet dat dit een goede beslissing is. Wij, professionele bacherlors, worden tijdens onze driejarige opleiding heel goed voorbereid op onze toekomstige job als leerkracht. En nu willen ze ook academische bachelors, die oefenen op het vanbuiten leren van bepaalde feiten, exact dezelfde job geven als ons. Oké, ze moeten nog wel een bijkomende lerarenopleiding gevolgd hebben, maar ik denk toch dat de kwaliteit van die leraren een stuk minder is over het algemeen. Ik denk ook dat er een heel deel jongeren zullen zijn die na het zesde middelbaar twijfelen tussen een lerarenopleiding en een academische opleiding, eerder zullen kiezen voor de academische opleiding, aangezien ze na drie jaar nog altijd kunnen kiezen om ermee te stoppen en toch in het onderwijs te stappen. Ik denk dat ik alvast daarvoor gekozen zou hebben moest het systeem voor ons ook al zo geweest zijn. Zo krijgen we misschien wel meer leerkrachten, maar hoeveel kwaliteit moet er daarvoor verloren gaan?