PDA

Bekijk de volledige versie : 'Snelkookpan' + 'rugzak' (google) = FBI


Barst
2nd August 2013, 05:26
Koppel Googelt 'rugzak' en 'snelkookpan' en krijgt politie aan de deur


Een Amerikaans gezin schrok toen het bezoek kreeg van de terrorismebrigade. De vrouw had op Google een snelkookpan gezocht en de man een rugzak: twee bestanddelen van een zelfgemaakte bom.


Eerder deze week bleek uit nieuwe onthullingen van de Britse krant The Guardian dat de Amerikaanse inlichtingendienst NSA zowat alles kan ziet wat mensen op het internet doen. Wat het gezin van freelance-journaliste Michele Catalano uit Long Island nabij New York meemaakte, wijst erop te wijzen dat dat inderdaad klopt.


Gemengde terreurbrigade

Nadat Catalano op Google naar een snelkookpan gezocht had en haar man naar een rugzak, kreeg het koppel een zes koppen sterke ‘Joint Terrorism Task Force’ aan de deur – een gemengde antiterreurbrigade, zeg maar. Vermoedelijke reden: de bommen die de gebroeders Dzhokhar en Tamerlan Tsarnaev gebruikten voor hun aanslag op de marathon van Boston waren omgebouwde snelkookpannen die verstopt waren in rugzakken.

De agenten arriveerden in drie zwarte terreinwagens, toonden hun penningen en vroegen of ze mochten binnenkomen, schrijft Catalano, die zelf niet thuis was, op de website Medium.com. Vervolgens werd de woning aan een inspectie onderworpen. “Ze bestookten mijn man met vragen. Waar kwam hij vandaan? Waar kwamen zijn ouders vandaan? Ze vroegen ook naar mij: waar was ik, waar werkte ik en waar wonen mijn ouders?”

De agenten vroegen Catalano’s man of hij ooit opgezocht had hoe je een bom maakt van een snelkookpan. “Mijn echtgenoot, altijd tegendraads, vroeg hen of ze zelf niet nieuwsgierig waren hoe zo’n bom werkt en of ze dat nooit zelf opgezocht hadden. Twee van hen gaven toe dat ze dat inderdaad wel eens gedaan hadden.”


Politie: ‘Geen commentaar’

Join Terrorism Task Forces bestaan uit agenten van verschillende politie– en inlichtingendiensten, hoewel de precieze samenstelling varieert. De FBI ontkent tegenover verschillende Amerikaans media dat ze zelf deelnam aan de huiszoeking. Die zou zijn uitgevoerd door de lokale politiekorpsen. Die korpsen weigeren echter commentaar over de zaak.

Waar de informatie die tot de raid leidde vandaan komt, is een open vraag. Het programma ‘Xkeyscore’, waarvan The Guardian het bestaan onthulde, zou de NSA (kort voor National Security Agency) in staat stellen om bijvoorbeeld op te zoeken wie tegelijkertijd naar snelkookpannen en rugzakken kijkt op Google. Die informatie kan vervolgens doorgespeeld worden aan de FBI, de lokale politie en andere korpsen.

Mogelijk zijn er ook andere factoren in het spel. Michele Catalano stipt aan dat haar man vaak naar Azië reist. Het kan ook dat het koppel zonder het zelf te weten onrechtreeks in contact staat met mensen die wel degelijk verdacht worden van terrorisme.

Volgens eerdere onthullingen houdt de NSA niet alleen specifieke verdachten in de gaten, maar ook hun elektronische contacten en de contacten van die contacten. Dan kom je algauw aan tienduizenden mensen die meestal niet van elkaars bestaan afweten.


Geen privacy

De speurders lieten aan Michele Catalano’s man horen dat hij geen alleenstaand geval was. “Ze zeiden dat ze dit honderd keer per week doen en dat er in 99 procent van de gevallen niets aan de hand is”, schrijft de journaliste, die onder andere voor het zakenblad Forbes werkt.

Al werd bij Catalano niets verdachts aangetroffen, toch is ze flink geschrokken. “Zo ver is het nu gekomen. Je kan geen privacy meer verwachten. Simpelweg opzoeken hoe je linzen moet klaarmaken, kan je op een zwarte lijst doen belanden.”


Blog Knack, 02-08-2013 (Tom Vandyck)

g*rd.janssens
2nd August 2013, 15:39
"Nadat het verhaal van Catalano gretig werd opgepikt door verschillende media, kwam de plaatselijke politie van Suffolk County met een mededeling. Ze bevestigden dat agenten naar het huis van Michele Catalano en haar familie zijn geweest, maar dat het niets te maken had met de zoekgeschiedenis van het gezin. ‘We hebben een tip gekregen van een computerbedrijf dat merkwaardige zoekopdrachten had geregistreerd op de computer van een ex-werknemer. Op de computer werd onder meer gezocht naar ‘pressure cooker bombs’ en ‘backpacks’, meldt de commissaris.

Intussen heeft Michele Catalano ook een update geschreven bij haar oorspronkelijke verhaal. ‘Op het moment van het politiebezoek waren we ons er niet van bewust dat het iets te maken had met de vorige job van mijn echtgenoot’, schrijft ze. ‘De indruk werd gewekt dat het omwille van onze persoonlijke zoekgeschiedenis was.’

‘Als het verhaal misleidend was, weet dan dat mijn enige intentie was om de waarheid te vertellen. Tot tien minuten geleden was wat ik schreef voor mij de waarheid. Ik was me niet bewust dat er andere factoren meespeelden.’ "


Bron: http://www.standaard.be/cnt/dmf20130802_00679031?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_term=dso&utm_content=article&utm_campaign=seeding

Vrijdag, 2 augustus 2013

We moeten niet te snel in paniek raken met zulke artikels, vaak is het zonder de nodige context en/of nuancering.

Ok, er is een mate van controle op het internet, maar een bezoek van de FBI moet je niet na enkele zoektermen ('keywords') verwachten.