PDA

Bekijk de volledige versie : Erdogan straft rijkste familie Turkije na steun aan oppositie


Barst
30th July 2013, 14:38
Erdogan straft rijkste familie Turkije na steun aan oppositie


De strijd tussen de machtigste man van Turkije en de rijkste familie in het land is begonnen. De politie en de belastingdienst doen sinds eind vorige week invallen in verschillende bedrijven van de Koç-groep. De Koç-familie haalde zich tijdens de 'Gezipark-rellen' in Istanbul de woede van premier Tayyip Erdogan op de hals door de deuren van hun hotel open te zetten voor de demonstranten.


Het Divan Hotel ligt op een steenworpafstand van het Gezipark, waar de hele maand juni gevechten plaatsvonden tussen seculiere betogers en de politie. Waar veel winkel- en hoteleigenaren de rolluiken sloten om de demonstranten buiten de deur te houden, waren zij in de tuin en de lobby van het Divan altijd welkom. Ook in het heetst van de strijd, toen het park hardhandig ontruimd werd door de politie.

"De Koç-groep heeft in het verleden voor de bouw van haar eigen universiteit duizenden bomen gekapt. Nu sturen ze die studenten naar het Gezipark om daar te demonstreren tegen de kap van bomen", stelde premier Erdogan onlangs vast. Hij maakte zo duidelijk dat volgens hem de Koç-groep achter de rellen zat. Hij deelde tevens mee dat het dankzij het bewind van zijn AK-partij is, dat het met de politieke macht van de rijke elite zoals de Koç-familie gedaan is.

Aan het hoofd van deze rijkste Turkse familie staat Mustafa Koç, kleinkind van opa Vehbi, die van een kleine winkelier in Ankara in de jaren dertig uitgroeide tot de grootste industrieel van het land. De Koç-familie zit tegenwoordig in sectoren als de autoproductie, het bankwezen, olie en elektronica. De familie staat bekend als seculier en heeft altijd discreet afstand gehouden tot de islamistische AK-partij van Erdogan. Ook na de laatste ontwikkelingen houden Mustafa Koç en de andere Koç-leden de lippen stevig op elkaar.

De politie-inval in de bedrijven heeft er inmiddels voor gezorgd dat de waarde van de aandelen van deze grootste Turkse groep in twee dagen met maar liefst 2 miljard euro slonk. De verwachting is bovendien dat dit nog maar het begin is en dat de familie in nog lastiger vaarwater zal terechtkomen. Hoewel de regering laat weten dat de controles routine zijn en dat alle conglomeraten rekening moeten houden met onverwacht bezoek van inspecteurs, is duidelijk dat de Turkse premier er met gestrekt been in wil gaan.

De vergeldingsactie heeft ook gevolgen voor multinationals als Shell en Fiat, bedrijven waarmee Koç partnerschappen is aangegaan. Vrijdag werden ook bij Shell documenten in jutezakken gepropt en meegenomen door de politie.

Volgens de bekende politieke analist en columnist Hasan Cemal is deze aanval van Erdogan op Koç niet enkel het gevolg van boosheid om de Gezipark-rellen. Hij zegt: "Erdogan wil de Koç-familie pijn doen. Daarnaast wil hij hiermee het grootkapitaal in het land de boodschap geven dat hij de baas is en dat ze moeten oppassen. Maar dat dit soort praktijken niet in een democratie thuishoort, staat buiten kijf. Dit is niet goed voor de democratie. En het dient de economische stabiliteit in het land evenmin."

De seculiere Turken reageren op hun eigen manier op dit gevecht tussen Koç en de premier. De open deuren van het Divan Hotel bij de demonstraties zorgden in juni snel voor extra klanten voor de Opet-benzinestations van Koç. Veel mensen zeiden dat ze net zolang wachtten met tanken totdat ze een Opet-tankstation tegenkomen.

Het is echter zeer de vraag of de zaken goed zullen blijven gaan bij Opet en de andere Koç-zaken. De inspecteurs hebben monsters meegenomen van de producten van Koç om die aan onderzoek bloot te leggen. De verbazing zal niet groot zijn in Turkije als de benzine van Koç straks niet blijkt te voldoen aan de kwaliteitsnormen van de Turkse overheid.


Blog Trouw, 29-07-2013 (Erdal Balci)