Inloggen

Bekijk de volledige versie : Akkoord financieringswet sluitstuk staatshervorming


Barst
10th July 2013, 16:27
‘De grootste staatshervorming uit onze geschiedenis is klaar’


De regio’s krijgen vanaf 1 juli 2014 voor ruim twintig miljard euro aan nieuwe bevoegdheden. Het gaat onder meer over de kinderbijslag. Maar ze zullen onmiddellijk de tering naar de nering moeten zetten, want de federale overheid houdt 2,5 miljard euro van dat bedrag in eigen zak.


‘Deze staatshervorming verlegt het zwaartepunt van de federale staat naar regio’s’, zei een trotse premier Elio Di Rupo (PS) gisterenavond omringd door de partijvoorzitters of hun vervanger. ‘De federale staat zal efficiënter zijn en zich concentreren op domeinen als de sociale zekerheid, justitie, veiligheid en buitenlandse zaken.’


Op 11 oktober 2011 bereikten de huidige regeringspartijen, aangevuld met Groen en Ecolo een akkoord over deze zesde staatshervorming. Nu 21 maanden later zijn die zeventig bladzijden akkoord vertaald in meer dan duizend bladzijden wettekst. De onderhandelaars bereikten gisteren een akkoord over het sluitstuk, de financieringswet die de financiële stromen regelt tussen de federale overheid en de deelstaten.

De regio’s krijgen een pakket aan bevoegdheden voor in totaal twintig miljard euro in handen. Het gaat onder meer over de kinderbijslag, de hypotheekaftrek voor wie een huis koopt, de private huurwetgeving en de dienstencheques (zie inzet). Maar niet de volledige zak geld gaat mee over naar de regio’s. De federale overheid houdt 2,5 miljard of 12,5 procent in eigen zak.

Daarvan wordt volgend jaar 250 miljoen euro ingehouden op de dotatie die naar de regio’s gaat en in 2015 en 2016 volgt dan de inhouding van de overige 2,25 miljard euro. Vanaf 2017 wordt van de deelregeringen een bijdrage gevraagd in de pensioenen van hun ambtenaren en in de vergrijzingskost die oploopt tot 0,23 procent van het bbp in 2030. De staatshervorming treedt op 1 juli volgend jaar, dus vlak na de moeder aller verkiezingen, in werking.

Daarnaast gaat ook de fiscale autonomie van de regio’s er met een reuzensprong op vooruit. Ze zullen niet minder dan twaalf miljard euro uit eigen fiscale maatregelen kunnen halen, onder meer een stuk van de personenbelasting zal geheven worden door de deelstaten. Wat de begroting van volgend jaar betreft, is afgesproken dat de federale overheid een inspanning levert van 2,8 miljard euro en de deelstaten 1,7 miljard euro voor hun rekening nemen. De federale regering bereikte vorige week al een akkoord over 2,4 miljard euro aan extra belastingen en besparingen. Di Rupo heeft in september dus nog 400 miljoen euro te gaan. Van de regio’s wordt verwacht dat ze hun begrotingspad volgen en de gaten aanvullen die de lokale overheden eventueel slaan. Die verdeling moet op 17 juli tijdens een gemeenschappelijke vergadering wel nog het fiat krijgen van de respectievelijke ministers-presidenten.

In het akkoord zit ook een heel luik politieke vernieuwing met onder meer de hervorming van de Senaat en een strikte procedure om de partijfinanciering te controleren. Over de verdeling van het aantal Nederlandstalige en Franstalige magistraten in het gerechtelijk arrondissement Brussel is nog geen akkoord bereikt, omdat de werklastmeting pas volgende week helemaal rond is.
‘Een duur 11 juli-cadeau’, reageert oppositiepartij N-VA. ‘Op de vooravond van de Vlaamse feestdag krijgen de Vlamingen een factuur cadeau van meer dan 1,5 miljard.’


DS, 10-07-2013 (Kristof Van Schoubroek)

Barst
10th July 2013, 16:30
Gevolgen van de wieg tot het rusthuis


De bevoegdheden die verhuizen van het federale niveau naar de regio’s raken het persoonlijke leven van elke Vlaming.


De bevoegdheid voor de 120.000 geboorte- of adoptiepremies gaat naar de deelstaten.

De deelstaten worden bevoegd voor de kinderbijslag van 2,7 miljoen mensen.

De controle op de 700.000 vergoede werklozen gaat naar de deelstaten, inclusief de 26.000 sancties die jaarlijks worden opgelegd.

De fiscale aftrek voor een hypothecaire lening, waarop een derde van de volwassen bevolking een beroep doet, gaat naar de deelstaten.

De private huurwetgeving, van toepassing op 18 procent van het totale patrimonium, wordt een bevoegdheid van de regio’s.

De deelstaten worden bevoegd voor de rijopleiding en de rijexamens, net zoals de technische keuring van de 6 miljoen auto’s op onze wegen.

De deelstaten zullen beslissen of het systeem van dienstencheques blijft bestaan zoals vandaag.

De kwaliteitsnormen voor ziekenhuizen en de hoogte van de ziekenhuisfactuur worden deelstaatmateries.

De deelstaten beslissen autonoom waar ze revalidatiecentra oprichten voor verslaafden, slechtzienden, ...

De prijsbepaling van de rusthuiskamer en de kwaliteitsnormen voor het rusthuis gaan naar de deelstaten.


DS, 10-07-2013