PDA

Bekijk de volledige versie : Sekte infiltreert in onderwijs


Barst
2nd June 2013, 16:54
Sekte infiltreert in onderwijs


Honderden Vlaamse en Brusselse leerkrachten, ouders en studenten hebben zich afgelopen weken ingeschreven voor een lezing over 'stressvrije scholen'. Maar de 'wetenschappelijke methode' om stress bij leerlingen te verminderen, is kwakzalverij. De Maharishi-beweging achter het initiatief heeft een dossier bij het Centrum voor Schadelijke Sektarische Organisaties.


Twee keer vijftien minuten transcendente meditatie (TM) per dag op school, en stress wordt verleden tijd voor leerlingen en leerkrachten. Dat verzekerde de Amerikaanse Ashley Deans, vertegenwoordiger van Maharishi Mahesh Yogi, afgelopen weken aan honderden Vlaamse en Brusselse leerkrachten, ouders en studenten.

Maharishi Mahesh Yogi riep veertig jaar geleden de techniek van TM in het leven. Met een tournee onder de naam 'Stressvrije scholen' hield Deans lezingen in onder andere Brussel en Gent. Meer dan 600 wetenschappelijke publicaties hebben de positieve effecten van TM bevestigd, vertelde hij.


Vroegere pogingen

Daar blijkt weinig van te kloppen. Het Informatie- en Adviescentrum inzake Schadelijke Sektarische Organisaties (IACSSO) houdt een dossier bij van de Maharishi-beweging. Over de zogenaamd wetenschappelijke onderzoeken die de beweging aanhaalt, concludeert het IACSSO: "De beweringen van de TM-beweging betreffende de wetenschappelijk vastgestelde superioriteit van haar vorm van meditatie zijn geheel onjuist." Het is overigens niet de eerste keer dat de Maharishi-beweging het Vlaamse onderwijs voor zich probeert te winnen. Eerder gebeurde dit in 2007 en 2010.

Transcendente meditatie is een eeuwenoude techniek, zegt Deans in zijn lezingen, maar niet te vergelijken met mediteren. Wat de techniek dan wel precies inhoudt, wordt niet uitgelegd. Het publiek krijgt niet meer te zien dan talloze foto's van leerlingen in Indiase of Amerikaanse scholen die met de ogen dicht op de banken zitten. Wie echt de kneepjes van het vak wil leren kennen, moet daarvoor het hele TM-programma doorlopen. Kostprijs: 1.200 euro, maar Vlaamse leerkrachten betalen heel uitzonderlijk maar 450 euro als ze nu inschrijven.


Blog DM, 01-06-2013 (Sofie Mulders)

wim leenaerts
11th June 2013, 21:11
Beetje vergelijkbaar met het al even laakbare 'Brain Gym' waar tegenwoordig blijkbaar toch wel wat om te doen is: klinkklare onzin zonder enig wetenschappelijk bewijs...