PDA

Bekijk de volledige versie : ‘Israël vernielt projecten EU, en Europa protesteert niet’


Barst
25th May 2013, 14:59
‘Israël vernielt projecten EU, en Europa protesteert niet’


De EU stuurde Israël een jaar geleden heldere aanbevelingen over zijn beleid op de bezette Westoever. Maar vandaag zijn er nog meer nederzettingen, en Europa protesteert amper tegen de sloop van eigen projecten.


Het vredesproces in het Midden-Oosten staat maandag opnieuw op de agenda van de Europese ministers van Buitenlandse Zaken, al zullen zij geen schriftelijke conclusies goedkeuren. De EU is niet van plan haar nek uit te steken – volgens diplomatieke bronnen om pogingen van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry, die zich opnieuw actiever engageert, niet te torpederen.

Israël kan dus op beide oren slapen. De EU-ministers blijken allerminst van plan om precies een jaar later te evalueren in welke mate Israël met hun duidelijke aanbevelingen rekening heeft gehouden.


Bitter weinig vooruitgang

In mei 2012 formuleerden de Europese buitenlandministers nochtans een glashelder standpunt tegenover het Israëlische beleid in de bezette Palestijnse gebieden. Hulporganisaties hadden toen eindelijk goede hoop dat een daadkrachtiger Europees beleid tot concrete vooruitgang in de Palestijnse gebieden kon leiden. Maar de coalitie AIDA, die tachtig hulp- en ontwikkelingsorganisaties groepeert, stelt vandaag ontgoocheld vast dat van concrete vooruitgang op de bezette Westoever bitter weinig sprake is.

Enkele voorbeelden:

+de EU riep Israël vorig jaar op om de sloop van Palestijnse huizen op de bezette Westoever te staken, en het voor Palestijnen eenvoudiger te maken om een bouwvergunning te krijgen. Sindsdien heeft Israël 94 procent van de Palestijnse bouwaanvragen geweigerd en 535 Palestijnse structuren (huizen, tenten en wegen) vernietigd.

+de EU herinnerde Israël er vorig jaar aan dat de bouw van Israëlische nederzettingen op bezet gebied illegaal is volgens het internationaal recht, en veroordeelde het geweld van kolonisten jegens Palestijnen. De EU riep Israël ook op de schuldigen te berechten. Sindsdien zijn plannen gemaakt voor 1.967 huizen in nederzettingen, en zijn 613 nieuwe huizen al gebouwd. Vorig jaar zijn bij geweld door kolonisten 150 Palestijnen gewond geraakt, 33 van hen waren kinderen. Elke week plegen kolonisten gemiddeld acht gewelddadige feiten jegens Palestijnen. Andersom pleegt één Palestijn per week een feit ten nadele van een kolonist.

+de EU benadrukte vorig jaar dat Europa blijft investeren in Palestijnse ontwikkelingsprojecten, en dat die EU-projecten dienen te worden beschermd. Het voorbije jaar heeft Israël dertig EU-projecten vernield. Tegelijk heeft geen enkele Europese donor Israël om financiële compensatie gevraagd, of op een andere manier tegen de sloop door Israël geprotesteerd.


‘Protest op regeringsniveau’

Waarom sloopt Israël eigenlijk? Op de Palestijnse Westoever, die door Israël wordt bezet, is 61 procent van het grondgebied ingekleurd als ‘zone C’, wat aangeeft dat het gebied helemaal onder militaire en civiele controle van Israël staat. Palestijnen mogen een bouwaanvraag indienen voor 1 procent van het grondgebied, maar zelfs daar maken ze dus amper kans te mogen bouwen (94 procent van de aanvragen werd vorig jaar geweigerd).

Bij gebrek aan alternatief bouwen de Palestijnen dus zonder bouwaanvraag, waardoor Israël kan besluiten te slopen. Terwijl Israël dus per uitzondering Palestijnse woningen goedkeurt, vergt de regularisering van illegale Israëlische buitenposten slechts enkele dagen.

‘Meestal staat de sloop van een Palestijnse woning rechtstreeks in verband met de nabijheid van een Israëlische nederzetting. Israël schermt dan met de veiligheid van zijn kolonisten, die daar in de eerste plaats niet mogen wonen’, zegt Martin Hartberg van Oxfam.

Tegelijk sloopt Israël geregeld door de EU gefinancierde ontwikkelingsprojecten, die de Palestijnen ten goede komen. Volgens Europese cijfers is in de periode 2001-2009 in totaal voor zo’n 50 miljoen euro ontwikkelingsgeld vernield, waarvan 30 miljoen euro uit projecten komt die door de EU of door afzonderlijke EU-lidstaten zijn gefinancierd. Oorlogsschade zit ook in die cijfers.

‘Recentere cijfers zijn niet meteen voorhanden’, zegt Hartberg. ‘De EU verzamelt niet systematisch informatie over EU-projecten die worden vernield, en hoeveel Europees belastinggeld zo verloren gaat. De Europese Unie volgt dus haar eigen aanbevelingen niet op. Wordt er al geprotesteerd, dan gebeurt dat op een te laag niveau. Nochtans blijkt uit het verleden dat Israël wél luistert, als zo’n sloop op regeringsniveau wordt aangeklaagd – dat bewezen Duitsland, Spanje en Polen al. Ons advies: protesteer vóór dat Israël dreigt een project te slopen, en eis een financiële compensatie, als de sloop toch nog doorgaat.’


DS, 25-05-2013 (Ine Roox)