PDA

Bekijk de volledige versie : De meest fascinerende dingen gemaakt door een 3D-printer


A*nelien.Vermijlen
21st May 2013, 18:15
Het prijskaartje verbonden aan 3D-printen heeft de technologie lang exclusief gehouden, maar de techniek wordt meer en meer gebruikt in de medische wereld, de architectuur en de mode. Volgende maand zal de Amerikaanse winkelketen Staples zelfs 3D-printers beginnen verkopen voor 1.299 dollar per stuk. De website LiveScience lijstte de zeven meest fascinerende voorwerpen op die al in 3D geprint werden.

1. Een vuurwapen
Begin mei werd het eerste vuurwapen dat zo goed als volledig gemaakt werd met technologie van een 3D-printer afgevuurd in de Amerikaanse staat Texas. Het wapen - dat de naam 'De Bevrijder' kreeg - bestaat bijna volledig uit plastic. Vijftien van de zestien componenten zijn afkomstig uit een tweedehands 3D-printer. Alleen de slagpin is van metaal.

2. Een viool
De eerste 3D-viool was deels technologisch wonder en deels papier-machéproject. Vioolbouwer Alex Davies maakte de kern van de viool met een 3D-printer, waarna hij het met krantenpapier en behangerslijm de vorm gaf van een viool. Niet meteen een Stradivarius, maar niet slecht voor "een weekendje werk en 12 dollar".

3. Het hoofd van Richard III
Nadat het skelet van koning Richard III gevonden werd onder een parking in Leicester, reconstrueerde Caroline Wilkinson van de universiteit van Dundee zijn hoofd met behulp van de computer. Toen ze daarna haar werk printte met haar 3D-toestel, stond de wereld paf. .

4. Menselijke stamcellen
Begin dit jaar slaagden wetenschappers er voor het eerst in om met een 3D-printer embryonale stamcellen te printen. Die cellen kunnen zich oneindig delen en uitgroeien tot bijna elke celsoort die in ons lichaam voorkomt. Op lange termijn kunnen ze orgaandonaaties en dierproeven overbodig maken en de ontwikkeling van medicijnen versnellen.

5. Een schedelimplantaat
Een schedelimplantaat dat voor 75 procent gemaakt werd met een 3D-printer werd in maart ingeplant bij een Amerikaanse man. Het bedrijf Oxford Performance Materials maakte eerst een driedimensionale scan van zijn schedel. Op basis daarvan werd een op maat gemaakt implantaat uitgeprint met de 3D-printer.

De schedel van de Amerikaan kreeg een ruw oppervlak met kleine gaatjes, waardoor botweefsel en cellen kunnen groeien. Het gebruikte materiaal is polyetherketoneketon (PEKK), een synthetisch polymeer.

6. Een bionisch oor
Wetenschappers van de gerenommeerde Amerikaanse universiteit van Princeton hebben begin mei een bionisch oor gemaakt met een 3D-printer. Het oor is in staat veel meer frequenties te ontvangen dan het mensenoor. Naast de 3D-printer waren nog nanodeeltjes en kraakbeencellen van een kalf nodig.

Het oor kan bijvoorbeeld dienen als gehoorapparaat, maar daarvoor moet nog wel het nodige werk worden verricht. De input uit het bionische oor moet dan worden doorgegeven aan de zenuwen, iets waarin de onderzoekers nog niet zijn geslaagd.

7. Een foetus
Voor ouders in spe die eens iets anders willen dan een 3D of 4D echo, is er nu het 3D-model van de foetus. Op basis van een MRI-scan in de achtste of negende maand van de zwangerschap kan een 3D-printer een model van negen centimeter afdrukken van de foetus. De witte foetus 'zweeft' in een doorzichtig blok dat de vormen heeft van de lichaam van de moeder.

Het 3D-model heeft de naam 'De vorm van een engel' gekregen en toekomstige ouders die er eentje willen aanschaffen dienen diep in de buidel te tasten. Een exemplaar kost zo'n 100.000 Yen, oftewel 940 euro.

Datum artikel: 21 mei 2013
Bron: De Morgen
Mening: Ik geloof zeker in de toekomst van de 3D-printer. Het is ongelofelijk wat je met een 3D-printer allemaal kan bekomen. Van muziekinstrumenten tot menselijke huid. Binnenkort hoeven we niet meer te koken maar enkel op 'print' te drukken en ons eten wordt 'afgeprint'.
Voor de geneeskunde vind ik de 3D-printer het meest nuttig. Mensenlevens zal een printer niet echt redden maar hij kan wel het leven van bepaalde mensen verzachten. Huid kan bijvoorbeeld worden geprint voor mensen met zware brandwonden. Wie weet worden er ooit wel organen geprint zodat orgaandonors niet meer nodig zullen zijn.