PDA

Bekijk de volledige versie : Stof herstelt geheugen van alzheimermuizen


Lisajanssen
18th May 2013, 14:11
Stof herstelt geheugen van alzheimermuizen

Een veelbelovend kandidaat-geneesmiddel herstelt het geheugen van oude muizen met alzheimersymptomen.

Uit eerdere studies is al gebleken dat bepaalde stoffen de symptomen van de ziekte van Alzheimer kunnen voorkomen of uitstellen bij jonge muizen. Helaas komt deze situatie niet overeen met die bij mensen, waarbij de aandoening pas wordt vastgesteld wanneer de eerste symptomen opduiken en dus wanneer de mensen al een zekere leeftijd hebben bereikt. Om dit probleem op te lossen, besloten onderzoekers van het Amerikaanse Salk Institute for Biological Studies om voortaan te werken met oudere muizen waarvan de symptomen van alzheimer al in een gevorderd stadium zitten.

Toen de onderzoekers op deze oudere beestjes met een gevorderde vorm van de ziekte de stoffen testten waarvan eerder was gebleken dat ze de symptomen van alzheimer konden voorkomen of uitstellen, bleek dat een ervan - J147 – ook bij hen een positieve invloed had. Uit onderzoek op de hersenen van de muizen bleek dat er minder eiwitten werden geproduceerd die in verband konden worden gebracht met celdood en meer eiwitten die de connecties maken die verantwoordelijk zijn voor leren en geheugen.

Uit een andere studie bleek dat J147 het kortetermijngeheugen van de alzheimermuizen verbeterde en ook nog eens het ruimtelijke geheugen herstelde. Dat lag vooral aan het verhogen van de zenuwgroeifactor NGF en de zenuwcelstimulerende factor BDNF, die essentieel zijn voor een correcte geheugenfunctie.

De onderzoekers zijn ervan overtuigd dat J147 het beste geneesmiddel is dat op dit moment in de pijplijn zit en hopen er snel tests op mensen mee te mogen uitvoeren. (ev)

Bron: Eos
Eigen mening:
Mijn keuzevak is biologie en ik ben zelf ook erg geboeid door biologie bij de mens en de geneeskundige kant ervan. Dit is ook de reden waarom ik vaak zulke artikels post. En omdat ik er iets van ken en erdoor geboeid ben, kan ik er ook makkelijker een mening over vormen.

Dit artikel vind ik weer zeer interessant omdat het een heel goede oplossing zou kunnen bieden voor alzheimer. Het is een ziekte die overal voorkomt en die bij veel mensen 'toeslaat'. De levenskwaliteit van mensen met alzheimer gaat er vaak erg op achteruit. Ook voor de nabestaanden kan het vervelend of zelfs kwetsend zijn (wanneer de ouders hen niet meer herkennen bvb.).

J*ll.Verboven
18th May 2013, 21:08
Ik vind dit ook een zeer interessant artikel, en het zou inderdaad een goede oplossing voor mensen met Alzheimer kunnen bieden maar ik denk toch dat we niet te voorbarig mogen zijn met deze conclusie. De stof wordt nu enkel bij muizen getest, misschien heeft het op mensen een ander effect. Misschien kunnen we bij de muizen een verbetering in de hersenen zien maar welke invloed heeft dit op gedrag, spraak, ...? Dat kunnen we pas weten als we dit op mensen kunnen testen. En voor we dit kunnen doen moet echt wel blijken dat het veilig is om op mensen te testen.