PDA

Bekijk de volledige versie : 'Onhandelbare' leerlingen moeten vaker naar gespecialiseerd onderwijs


Leen.Buyens
17th May 2013, 12:52
'Onhandelbare' leerlingen worden steeds vaker doorgestuurd naar het gespecialiseerd onderwijs, ook al hebben ze geen bepaalde handicap. Dat schrijft La Libre vandaag.
Volgens de koepelvereniging Marguerite is het aantal leerlingen dat verwezen werd naar gespecialiseerde richtingen met 24 procent toegenomen in 15 jaar tijd in het basisonderwijs en met 20 procent in het secundair onderwijs. Vooral jongens worden doorverwezen, wanneer de leerkracht hen niet langer de baas kan.

Bron:
http://www.demorgen.be/dm/nl/993/Gezondheid/article/detail/1634636/2013/05/17/Onhandelbare-leerlingen-moeten-vaker-naar-gespecialiseerd-onderwijs.dhtml

Eigen mening:
Dit artikel sluit perfect aan bij onze opleiding.
Leerlingen die 'onhandelbaar zijn' (lees: de leerkracht kan ze niet meer in de hand houden) worden steeds vaker naar het gespecialiseerd onderwijs gestuurd. Hierbij stel ik me de vraag of de leerkrachten ze écht niet langer de baas kunnen of gewoon geen zin hebben zich bezig te houden met lastige leerlingen. Persoonlijk denk ik dat het 2de aspect erg meespeelt. En dit zou toch niet mogen? Leerlingen die perfect zelfstandig kunnen werken maar enkel wat lastiger zijn zouden niet naar een gespecialiseerde school gestuurd worden. Het ligt wel anders wanneer een leerling gedragsproblemen heeft waar men in het gewone secundair onderwijs niet mee om kan. Maar voor leerlingen die wat drukker zijn in de les denk ik toch dat er mogelijkheden zat zijn om hier mee om te gaan op een deftige manier. Leerlingen naar een gespecialiseerde school sturen terwijl ze geen problemen hebben, is not done en pedagogisch niet verantwoord!