PDA

Bekijk de volledige versie : CD&V en sp.a plagiëren elkaars programma


Lynn.Van.Hoof
16th May 2013, 07:02
Terwijl CD&V en sp.a naarstig een eigen ideologisch profiel zoeken, stellen de twee partijen in hun nieuwe beginselverklaringen soms dezelfde maatregelen voor, in letterlijk dezelfde bewoordingen. Dat blijkt uit een klein onderzoek van De Standaard. Zowel sp.a-voorzitter Bruno Tobback als zijn CD&V-collega Wouter Beke ontkent bewust leentjebuur te hebben gespeeld bij de andere. "Misschien vervelend, maar niet problematisch", klinkt het unisono.
Wouter Beke. © belga.

Het was de sp.a die het eerst opmerkte dat sommige passages in de Innesto-tekst, de geactualiseerde visie van CD&V, verdacht veel leken op wat zij enkele weken eerder in hun eigen nagelnieuwe beginselverklaring hadden voorgesteld. De christen-democraten blijken een aantal maatregelen regelrecht gekopieerd te hebben.

Zowel de uitvoerige CD&V-tekst als de sp.a-beginselverklaring wil, in identiek dezelfde bewoordingen, "de prijs en het volume van geneesmiddelen en implantaten drukken door uitbreiding van de forfaits en de referentieterugbetaling en striktere, evidence based, terugbetalingscriteria".

De Standaard joeg zowel de tekst van Operatie Innesto als de beginselverklaring van de sp.a door een professionele online plagiaattool. Buiten de opmerkelijke sp.a-passages haalt CD&V ook de mosterd bij verschillende gespecialiseerde websites, bijvoorbeeld over het middelbaar onderwijs.

'De Kracht van Mensen'
Een paragraaf over de grote uitdagingen op de arbeidsmarkt lijkt dan weer zo weggeplukt uit een thesis uit 2004, van een studente aan de KU Leuven, over de invloed van loopbaanbegeleiding in een carrière. Innesto, dat de partij nochtans moet herlanceren, puurt ook uit het eigen verleden, zoals de formateursnota 'De Kracht van Mensen' van Yves Leterme uit 2007.

Bron: http://www.hln.be/hln/nl/957/Binnenland/article/detail/1633654/2013/05/16/CD-V-en-sp-a-plagieren-elkaars-programma.dhtml

Mijn mening:

Plagiaat in de politiek? Niets nieuws. Toch vind ik het ongehoord dat partijen die in theorie dag en nacht zouden moeten verschillen, zaken letterlijk van elkaar overnemen. Zegt dat dan niet iets over het politiek landschap zelf? Dat alles eigenlijk té centraal gericht wordt? Ik vind het niet vreemd dat tijdens verkiezingen door vele kiezers blanco gestemd wordt, zij vinden immers dat alle partijen hetzelfde zijn en voor hetzelfde staan, er is geen duidelijk onderscheid meer. Geen wonder dat NV-A zo veel stemmen kreeg, zij staan zogenaamd nog voor iets en het is voor veel mensen geen grijze partij, zoals de rest.
Plagiaat wordt normaal bestraft, maar in de politiek blijkbaar niet. Het kan ook niet anders, er is eigenlijk toch geen verschil meer.