PDA

Bekijk de volledige versie : Indiase wetenschappers maken goedkope vaccin tegen rotavirus


S*EVEN.BRUYNSEELS
15th May 2013, 22:30
Indiase wetenschappers maken goedkope vaccin tegen rotavirus

Wetenschappers in India hebben een nieuwe en goedkopere vaccin gemaakt tegen het dodelijke rotavirus dat jaarlijks meer dan een half miljoen kinderen over de wereld treft. Dat heeft de Britse zender BBC vandaag gemeld.
Het rotavirus veroorzaakt uitdroging en erge diarree. Het wordt voornamelijk via handen en besmette oppervlakten verspreid en komt zeer vaak voor in Azië en Afrika. Volgens berichten uit India kan het nieuwe vaccin jaarlijks duizenden kinderlevens redden. Een indiase fabrikant zegt dat het vaccin ongeveer 54 roepies of 1 dollar kost. Dat is veel goedkoper dan het vaccin dat nu op de markt is.

Grote wetenschappelijke doorbraak
Internationale farmaceutische bedrijven GlaxoSmithKline en Merck produceren gelijkaardige vaccins, maar elke dosis kost ongeveer 1.000 roepies. "Dit is een belangrijke wetenschappelijke doorbraak. Het rotavirus veroorzaakt diarree bij kinderen. Hierdoor sterven er jaarlijks ongeveer 100.000 kinderen in India", zegt K. Vijay Raghavan, hoofd van het Indiase departement biotechnologie.

Het nieuwe rotavaccin zal door het in Hyderabad gevestigde Bharat biotechnologische bedrijf worden gemaakt. Het bedrijf heeft te kennen gegeven dat ze tientallen miljoenen dosissen kan produceren in acht of negen maanden, nadat een licentie voor het medicijn is uitgereikt.

Bron: http://www.hln.be/hln/nl/961/Wetenschap/article/detail/1633391/2013/05/15/Indiase-wetenschappers-maken-goedkope-vaccin-tegen-rotavirus.dhtml

Commentaar: Het is altijd goed om goedkopere medicijnen op de markt te brengen. Zeker in een land als India, waar heel veel mensen in armoede leven en waar zeer veel ziektes heersen. Natuurlijk moeten we dan weer oppassen dat er niet te veel mensen komen. India is al overbevolkt en met meer mensen die een ziekte overleven, zal dit alleen nog maar toenemen. De overbevolking in India is nu al een groot probleem, we moeten het dus zeker geen handje toesteken!