PDA

Bekijk de volledige versie : ’Straf EU-leden met CIA-cellen’


Barst
29th November 2005, 00:26
’Straf EU-leden met CIA-cellen’


Eurocommissaris Frattini wil EU-landen die geheime gevangenissen van de VS herbergen, streng bestraffen. De VS zelf zwijgen nog.


Als er inderdaad EU-landen betrokken zijn bij geheime gevangenissen dan moet dat volgens Frattini ’ernstige consequenties’ hebben, zoals het verlies van stemrecht in de EU voor enige tijd. ,,Ik zou me verplicht voelen om dat voor te stellen”, zei de eurocommissaris (justitie).

De EU, de Raad van Europa en verscheidene individuele landen eisen opheldering van de VS over een bericht begin deze maand in The Washington Post dat de inlichtingendienst CIA clandestiene gevangenissen heeft in Europese landen. Volgens de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch gaat het onder meer om EU-lid Polen en EU-kandidaat Roemenië. Die regeringen hebben ontkend dat ze zulke gevangenissen op hun grondgebied hebben. In de geheime gevangenissen zouden verdachten van terreur opgesloten zitten buiten elk rechtssysteem. Ook is gesproken over folteringen.

De regering in Washington zwijgt. Ook een topambtenaar van Frattini die de kwestie in Washington aan de orde stelde, kreeg vorige week van het Witte Huis en van het ministerie van buitenlandse zaken geen informatie. „Ze zeiden tegen hem: geef ons de nodige tijd om de situatie te evalueren”, aldus Frattini. „Tot nu toe is er geen antwoord.”

Frattini neemt de zaak hoog op omdat zulke gevangenissen indruisen tegen de grondslagen van de EU. Volgens het Verdrag van Nice, dat sinds februari 2003 van kracht is, kunnen de regeringsleiders maatregelen nemen tegen een lidstaat als daar een duidelijk gevaar is voor ernstige schending van de grondrechten. Het opschorten van het stemrecht van het gewraakte land is een van de mogelijkheden. Twintig van de 25 EU-lidstaten moeten met zo’n maatregel instemmen.


Trouw, 29-11-2005