PDA

Bekijk de volledige versie : Wat moet u weten van de Noordpool-'Cold Rush'?


c*rl.proost
15th May 2013, 12:32
Door het smeltende ijs van de Noordpool worden nieuwe scheepvaartroutes mogelijk en worden gas- en oliereserves plots wel bereikbaar. Maar daardoor neemt de druk op het milieu toe. De leden van de Arctic Council bespreken vandaag hoe ze daar mee zullen omgaan.

Het snel smeltende ijs verandert de dynamiek van de regio razendsnel, met nieuwe economische mogelijkheden zoals oliewinning. Maar dat stelt ook nieuwe gevaren en problemen.

De leden van de Arctic council - Rusland, Finland, Denemarken, Zweden, Noorwegen, IJsland, de Verenigde Staten en Canada - zullen vandaag onder meer een verdrag tekenen over de aanpak bij mogelijke olielekken in de regio.

Van wie is de Noordpool?

Rusland, de Verenigde Staten, Canada, Denemarken en Noorwegen azen allemaal op het noordpoolgebied voor de vele bodemschatten die onder de ijskap te vinden zijn.

Elk aangrenzend land heeft op basis van de VN-Conventie over het Zeerecht uit 1982 een ‘exclusieve economische zone' in de Noordelijke IJszee van 370 kilometer buiten de eigen kustlijn.

Volgens de conventie kan de economische zone wel uitgebreid worden als een land kan bewijzen dat het uitlopers heeft onder water. Daarvoor moet wetenschappelijk bewijsmateriaal voorgelegd worden aan een daarvoor speciaal opgerichte VN-commissie.

Zowel Rusland, Canada als Denemarken denken dat de Noordpool een uitloper is van hun land. In 2007 plantte Rusland zelfs een titanium vlag op de zeebodem.

Welke grondstoffen maken de noordpool aantrekkelijk?

Nu het poolijs sterk aan het smelten is, komen die steeds meer binnen handbereik. Zo bevinden zich grote hoeveelheden fossiele brandstoffen, zoals olie en gas, in de arctische bodem. Mogelijk is er daarnaast ook nog diamant en zelfs uranium te vinden.

Amerikaanse onderzoekers schatten dat onder het ijs mogelijk 30 procent van de onontdekte gasreserves en 13 van de onontdekte oliereserves verborgen ligt. Dat voedt de angst voor een 'cold rush' in het afgelegen gebied, ondanks de hoge kosten en moeilijke werkomstandigheden.

Hoe snel smelt het noordpoolijs?

Het ijs op de Noordpool smelt duidelijk en alsmaar sneller.

De Arctische ijsplaat is in de zomer van 2012 gekrompen tot 3,4 miljoen vierkante kilometer. Dat is 50 procent minder dan de gemiddelde waarden van de jaren tachtig en negentig. Binnen drie tot vijf jaar kan de Noordelijke IJszee in de zomer een koude pap van zoet- en zoutwater worden, schat het Witte Huis.

Ook het landijs en de permafrost ontdooien volgens het rapport sneller dan ooit.

Wat zijn de gevolgen voor het milieu?

De groeiende exploitatie van grondstoffen bedreigt volgens een onderzoek van de Verenigde Naties het kwetsbare ecosysteem op de Noordpool. Het smelten van het ijs veroorzaakt een stormloop op de fosiele brandstoffen die het smelten in de hand hebben gewerkt.

De klimaatsverandering draagt bij tot de verhoging van de globale zeespiegel en bedreigt diersoorten als de ijsbeer.

'Het smeltende ijs is een catastrofe, geen winstmakende opportuniteit', verklaarde milieuactiviste Ezra Miller die aan een actie op de Noordpool deelnam.

Bron: De Standaard, 15/05/2013

Mening: Ja, het ijs op de Noordpool smelt en ja, dat is normaal. Vele mensen beseffen het niet, maar het hele concept van klimaatsverandering is normaal. In de hele geschiedenis van de aarde is ons klimaat altijd in verandering geweest. Een belangrijke nuance: de mens verhoogt het tempo van deze verandering enorm.
Het smelten van het ijs kunnen we niet stoppen. We zullen dus eerder moeten nadenken over hoe we de negatieve gevolgen aan moeten pakken. Wat moet er met de ijsberen gebeuren…? Hoeveel zal de zeespiegel stijgen als al het ijs smelt, hoe snel zal dat gaan?
Men is blijkbaar vooral bezig met de positieve gevolgen. Nieuwe grondstoffen, olie- en gasvoorraden. Klinkt allemaal heel positief, maar als we niet oppassen zal dit uitdraaien in negatieve gevolgen. Natuurrampen door olie-lekken e.d. kennen we allemaal wel.
Misschien is het beter dat men gaat nadenken over duurzame energie en dus de Noordpool onaangeroerd laat. Het gaat immers toch om een uitputbare bron. Wanneer we die aanboren, gaat het enkel om ‘uitstel van executie’ , want de olie geraakt binnen enkele tientallen jaren toch op, met of zonder Noordpool!
Moest iemand de Noordpool dan toch toegeëigend krijgen, dan zijn het volgens de ontwikkelingslanden die het meeste recht krijgen. Zeker de landen die al jaren door de westerse bevolking worden ‘leeg gezogen’…

Sabrina Claesens
17th May 2013, 16:15
Als je op google intikt noordpool dan krijg je al direct een heel aantal artikels over de verdeling van de Noordpool. Dit zal dus nog voor heel erg veel discussies opleveren en een heel aantal conflicten veroorzaken. Zoveelste meer grondstoffen dat er te graaien zijn op de Noordpool, zoveelste groter de discussie er rond zal zijn.
Je vind nog interessante informatie op onderstaande site: http://www.google.be/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=4&ved=0CEkQFjAD&url=http%3A%2F%2Fwww.atlcom.nl%2Fap_archive%2Fpdf%2FAP%25202008%2520nr.%25205%2FDe%2520Wilde.pdf&ei=OCyWUYmKE9PY0QWUhoDwCg&usg=AFQjCNHvsJOCS_yPmVqaqyxAjM5rM-aUig&bvm=bv.46471029,d.d2k