PDA

Bekijk de volledige versie : Computerspelletjes verjongen de geest


Simon.Boddaert
3rd May 2013, 11:21
Computerspelletjes verjongen de geest

Voor 50-plussers zijn computerspelletjes beter dan kruiswoordraadsels om de aftakeling van de hersenen te stoppen. Dat beweert de Amerikaanse professor Fredric *Wolinsky van de universiteit van Iowa.

Wolinksy testte een groep van bijna zevenhonderd 50-plussers. De enen liet hij kruiswoordraadsels invullen gedurende tien uur per week. De andere groep moest Road Tour spelen, een speciaal voor hen ontwikkeld computerspelletje. Centraal in het scherm stond een auto met errond, in een cirkel, allemaal verschillende auto’s. In die cirkel moest de speler de centrale auto herkennen. Pas nadat hij bij vier pogingen drie keer juist klikte, mocht hij op een hoger niveau gaan spelen.

Voor aanvang van het experiment werd de verwerkingssnelheid van elke testpersoon gemeten, en nadien opnieuw.

Volgens Wolinsky, in het tijdschrift Plos One, zijn de resultaten ‘verbluffend’. ‘De groep die kruiswoordraadsels oploste, boekte geen vooruitgang. De groep van het computerspelletje scoorde gemiddeld 70 procent beter op de test. De meesten hadden weer een reactiesnelheid van iemand die drie jaar jonger is dan hen.’

Volgens Pascal Vyncke van *Seniorennet smelt de weerstand van senioren tegen computerspelletjes snel weg. ‘Op de site van Seniorennet is de spelletjesrubriek een van de populairste. Vooral Tetris, *Torens van Hanoi en Reversi – allemaal hersenspelletjes – zijn heel populair. Maar ook World of Warcraft, dat je met anderen speelt.’

Bron: De Standaard
03/05/2013
http://www.standaard.be/cnt/DMF20130503_00565098

Commentaar: Eens te meer het bewijs dat computerspelletjes niet slecht zijn voor de ontwikkeling. Dit maal bewezen door een universitaire studie dat ze wel degelijk een positieve invloed hebben op de hersenen maar waarschijnlijk nog steeds 'met mate' als belangrijk aandachtspunt, anders creëren we misschien een World of Warcraft verslaafde generatie 50-plussers.