Inloggen

Bekijk de volledige versie : Vrouwenraad betoogt tegen lakse gerechtelijke aanpak verkrachtingen


Evelien.Verlinden
30th April 2013, 14:15
Voor het Brusselse justitiepaleis hebben dinsdagochtend een 30-tal vrouwen en mannen een betoging gehouden tegen de in hun ogen lakse gerechtelijke aanpak van verkrachters.
De manifestatie, een initiatief van de vzw Vrouwenraad, kwam er naar aanleiding van het proces tegen T.A., een man die al voor de tweede maal terechtstaat voor een serie verkrachtingen van jonge vrouwen en meisjes. “Verkrachtingen worden in België nog steeds niet ernstig genomen”, zegt Magda De Meyer, voorzitster van de Vrouwenraad.

T.A. werd in januari 2009 opgepakt nadat hij een 15-jarig meisje had verkracht, maar kwam na tweeëneenhalve maand vrij en pleegde nadien nog vijf verkrachtingen, op twee maanden tijd. In juli 2010 werd hij veroordeeld tot 10 jaar cel voor de verkrachting van negen vrouwen en meisjes, in 2008 en 2009. Pas na zijn veroordeling bleek dat hij in dezelfde periode nog minstens vier andere slachtoffers had gemaakt. Alleen was het DNA-materiaal van de man pas na zijn veroordeling vergeleken met nog openstaande zaken.

“Dit is tekenend voor de manier waarop verkrachtingen in ons land worden aangepakt”, zegt Magda De Meyer. “Van de 4.000 verkrachtingen die de parketten jaarlijks registreren, wordt 44 procent geseponeerd. Slechts 4 procent leidt tot vervolging en slechts één procent tot een gevangenisstraf. Van een ernstig vervolgingsbeleid is dus geen sprake. Die 4.000 geregistreerde feiten zijn bovendien slechts het tipje van de ijsberg, er is een enorm ‘dark number’ omdat een hoop slachtoffers geen aangifte durven doen.”

Bron:
http://www.standaard.be/cnt/DMF20130430_00561539
DS dinsdag 30 april

Mijn mening:
Ik vind het jammer te horen, dat men nogal laks optreedt tegen verkrachtingen. Tenslotte zien we dat de meeste daders hervallen, waardoor er nog meer slachtoffers vallen. Ik denk dus dat het hoog tijd wordt dat men strengere maatregelen neemt, zodat zulke problemen in de toekomst vermeden kunnen worden. Belangrijk is ook dat het DNA van een verkrachter bewaard wordt, zodat men deze met andere openstaande zaken kan vergelijken.