PDA

Bekijk de volledige versie : Resistente malariaparasiet baart wetenschappers zorgen


g*elle.jansen
29th April 2013, 18:21
[SIZE=5]Resistente malariaparasiet baart wetenschappers zorgen[/SIZE]
Wetenschappers maken zich zorgen over malariaparasieten die resistent zijn tegen medicijnen. In Cambodja zijn inmiddels drie varianten van de parasiet ontdekt die bestand zijn tegen het veelgebruikte middel artemisinine, meldde de Britse omroep BBC vandaag.

"Artemisinine werkt momenteel nog heel goed. Het is het beste wapen dat we hebben tegen deze ziekte en we moeten het houden", zegt onderzoeker Olivo Miotto. De bio-informaticus van de Universiteit Mahidol (Thailand) en de Universiteit van Oxford heeft het DNA van honderden malariaparasieten vergeleken.

[SIZE=3]Drie groepen[/SIZE]
Uit de analyse bleek dat in Cambodja inmiddels drie resistente groepen rondwaren. Volgens het onderzoek zijn de nieuwe resistente populaties nog niet waargenomen op andere plaatsen in de wereld waar malaria voorkomt.

Het probleem van de resistente parasieten in zuidoost-Azië kwam in 2008 voor het eerst aan het licht. Welke genetische veranderingen tot de ongevoeligheid voor medicijnen hebben geleid, is nog niet duidelijk.

[SIZE=3]Nutteloos[/SIZE]
Parasieten die malaria veroorzaken, zijn sowieso goed in staat om resistentie te ontwikkelen. "De effectiefste middelen die we in de laatste decennia hadden, zijn een voor een nutteloos geworden", zegt onderzoeker Miotto. Zijn onderzoek is gepubliceerd in de laatste editie van het wetenschappelijke tijdschrift Nature Genetics.

Bron: http://www.hln.be/hln/nl/961/Wetenschap

Commentaar:
Het is verontrustend dat er resistente parasieten gevonden zijn in Cambodja. We weten dat parasieten die malaria veroorzaken goed in staat zijn om resistentie te ontwikkelen, maar de effectiefste middelen die we de laatste decennia hadden, zijn nutteloos geworden. Artemisinine is nog wel een goed middel, maar wie weet worden de parasieten binnenkort resistent voor alles. Dit kan erg gevaarlijk worden, niet alleen omdat de ziekte dan niet kan worden tegengehouden, maar ook omdat de parasieten zich misschien nog in andere landen kunnen bevinden zonder dat we dit weten. Ik hoop dat ze dit verder onderzoeken voordat dit uit de hand loopt.