PDA

Bekijk de volledige versie : Belg ontrafelt puzzelstuk in waarnemen magneetveld door vogels


M*rel.Marissen
27th April 2013, 10:08
Belg ontrafelt puzzelstuk in waarnemen magneetveld door vogels

Kleine bolletjes, gemaakt uit ijzer, in bepaalde zenuwcellen in het binnenoor van vogels, zijn mogelijk een belangrijke sleutel in het waarnemen van het magnetisch veld rond de aarde. Trekvogels oriënteren zich op dat magneetveld, maar het is nog niet bekend hoe ze het precies waarnemen. Het was de Belgische doctoraatsstudent Mattias Lauwers die in bepaalde zenuwcellen bolletjes gemaakt uit ijzer ontdekte, tijdens zijn onderzoek aan het Instituut voor Moleculaire Pathologie (IMP) in Wenen. Het verscheen in het vaktijdschrift 'Current Biology'.

Die zogenaamde haarcellen bevinden zich in het binnenoor en spelen een rol bij het waarnemen van geluid en zwaartekracht. Bijzonder is dat elke cel slechts een bolletje bezit, dat zich steeds op dezelfde plaats in de cel bevindt. "Het is uitermate spannend. We vinden deze bolletjes ijzer in elke vogel, van reisduif tot struisvogel, maar niet bij mensen" zegt Mattias Lauwers. Merkwaardig genoeg zijn die bolletjes onopgemerkt gebleven gedurende tientallen jaren van onderzoek, merkt het IMP verder op.

De resultaten sluiten aan bij eerdere rapporten uit dezelfde onderzoeksgroep. Vorig jaar konden ze bewijzen dat ijzerrijke cellen in een duivensnavel niet de langgezochte magnetische sensoren zijn, maar wel witte bloedcellen. "De pas ontdekte cellen zijn veel betere kandidaten voor deze taak, want we weten zeker dat het zenuwcellen zijn", aldus groepsleider David Kaeys. "Maar de weg is nog lang, we weten nog niet welke rol deze bolletjes ijzer juist spelen. Misschien zijn het wel de langgezochte magnetoreceptoren." Volgens hem is het maar een kwestie van tijd om dat verder uit te zoeken.

Bron: http://www.demorgen.be/dm/nl/992/Wetenschap/article/detail/1622780/2013/04/26/Belg-ontrafelt-puzzelstuk-in-waarnemen-magneetveld-door-vogels.dhtml
Datum: 27/04/2013

Mening:
Deze ontdekking kan heel belangrijk zijn. Ook al heeft men nog niet volledig onderzocht of deze cellen werkelijk magnetische sensoren zijn, maar moest dit zo zijn, dan denk ik dat we een hele stap vooruit kunnen zetten in de wetenschap. Wanneer ze volledig kunnen bepalen hoe (trek)vogels altijd zo goed de weg kunnen vinden naar overal over de wereld, dan kunnen er misschien ook nieuwe navigatiesystemen gevonden worden.