PDA

Bekijk de volledige versie : De beelden na de aardbeving die China wil verbergen


willem.van.huffel
25th April 2013, 14:06
De beelden na de aardbeving die China wil verbergen

Slachtoffers van de zware aardbeving die China vorig weekend trof, hebben sneller hulp nodig. Maar de Chinese regering haalt foto's met hulpoproepen offline. De website 'Free Weibo' geeft ons een beeld van de censuur die de Chinese bevolking treft.

De aardbeving kostte aan honderden mensen het leven. Sindsdien heeft de Chinese regering de controle over het internet nog verscherpt. Weibo is de meeste populaire sociaalnetwerksite van het land. Op Free Weibo worden berichten die ten prooi vallen aan censuur verzameld.

Terwijl met veel lof wordt gezwaaid over de inspanningen van het leger en organisaties, duiken dit soort beelden op uit afgelegen gebieden die bijna geen water en voedsel hebben gezien.

Onderstaande fragmenten zijn afkomstig van Hong Kong's Apple Daily, wiens journalisten slachtoffers in Lushan County interviewden. (Ga naar de website voor de beelden.)

Ook de getuigenissen van TVB zijn treffend. (Ga naar de website voor de beelden.)

Ook over het doel van de donaties bestaan twijfels. Zo zou de regering van Macau in 2008 aan Peking honderd miljoen yuan gedoneerd hebben, terwijl de donaties volgens geruchten misbruikt zouden zijn om luxewagens voor politici te kopen. Onderstaand beeld wordt dan ook gebruikt om mensen op te roepen geen geld aan officiële organen te schenken.

Op Twitter en Weibo circulerenberichten over de invloed van de Zipingpu Dam op de breuklijnen in de buurt. Ook deze berichten mogen niet verschijnen. Tot slot duiken er ook foto's op van politici die van hun weelde genieten, terwijl een deel van de bevolking geen middelen heeft om te overleven.

Bron: http://www.demorgen.be/dm/nl/9757/Aardbevingen/article/detail/1621006/2013/04/24/De-beelden-na-de-aardbeving-die-China-wil-verbergen.dhtml

Mening:

Waar denken die mensen eigenlijk aan bij zo'n situatie? Zijn sommige mensen zo gierig dat ze geen geld willen uitgeven om die mensen te helpen? Zelfs zo ver gaan dat ze buitenlandse hulp weigeren of ze de spullen en/of geld gewoon voor zichzelf houden. Dat de regering zo ver gaat om dit alles te verbergen. Er moet toch iets heel erg mis zijn met hun politieke systeem. We moeten zoals altijd oppassen omdat we het 'gehele verhaal' niet kennen. Het kan misschien de oorzaak zijn van één persoon in plaats van een hele staat.

Hier wordt je met het feit geconfronteerd dat niet alle hulp, die andere landen hebben ingezameld om de slachtoffers te helpen, ook bij de slachtoffers terecht komt. Kruipt dit werkelijk allemaal in de zakken van de politici?