PDA

Bekijk de volledige versie : Tetris geneest lui oog


A*nelien.Vermijlen
22nd April 2013, 20:05
Een speciale versie van het populaire spelletje Tetris helpt volwassenen van hun luie oog af.

Kinderen die last hebben van een lui oog – een oog dat minder goed werkt dan het andere en waarvan de werking na verloop van tijd nog meer onderdrukt wordt door het sterkere oog – kunnen hun zwakkere oog aanzetten meer te werken door het sterkere oog af te plakken. De oogpleister werkt bij kinderen stukken beter dan bij volwassenen, die er bijna geen baat bij hebben. Voor hen zochten onderzoekers van de Canadese McGill University een manier waarbij beide ogen verplicht worden om beter samen te werken.

Ze ontwikkelden een speciale versie van Tetris, het populaire computerspelletje. Bij de aangepaste versie krijgen spelers een speciale bril op de neus waardoor hun beide ogen andere, complementaire informatie te zien krijgen. Zo zien ze met hun ene oog alleen de vallende blokjes en met hun andere alleen de horizontale lijnen onderaan op het scherm.

De onderzoekers testten het spel op 18 volwassenen, waarvan de ene helft de gewone versie van het spel speelde, terwijl hun sterkere oog werd afgeplakt, en de andere helft de speciale bril op de neus kreeg waardoor hun ogen slechts een deel van de informatie te zien kregen. Na twee weken spelen bleek het luie oog van de tweede groep stukken beter te werken dan voordien, en hadden de spelers ook een beter dieptezicht. Het luie oog van de spelers uit de eerste groep waren maar matig verbeterd.

Volgens de onderzoekers verplicht het spel de ogen beter samen te werken, wat de plasticiteit van het brein verhoogt en het luie oog weer beter leert te werken.

Bron: Eos
Datum artikel: 22/04/2013
Mening: Mensen van hun lui oog afhelpen door hen Tetris te laten spelen, ik vind het een leuk idee. Tetris is een spelletje dat iedereen kent, het is ook bij de meeste mensen geliefd. Als je er nog eens een beter dieptezicht mee krijgt en van je lui oog af geraakt, is het helemaal positief.
Het spel is wel nog maar op 18 mensen getest. Dit zou eigenlijk eerst op meerdere mensen getest moeten worden voordat men echte conclusies mag trekken.

G*iet.Boden
21st May 2013, 09:45
Ik vind niet dat je na een onderzoek met 18 personen een conclusie mag trekken. 18 mensen zijn niet representatief voor de gele bevolking. Moesten ze dit onderzoek doen met een duizendtal personen, zal ik misschien geneigd zijn om het te geloven. Nu stel ik me er echter vragen bij. Natuurlijk hoop ik dat het echt werkt, zo zouden heel wat mensen geholpen kunnen worden.