PDA

Bekijk de volledige versie : Gas en stroom al 223 euro goedkoper


Sabrina Claesens
19th April 2013, 08:37
In minder dan een half jaar tijd zijn gas en elektriciteit samen al 223 euro goedkoper geworden voor de doorsneeconsument. En het lijkt erop dat de energieprijzen verder blijven dalen, nu als gevolg van de economische crisis.

De olieprijzen op de interna*tio*nale markten zijn de voorbije weken fors gezakt, wat zich sterk laat voelen aan de pomp. Maar ook gas en elektriciteit blijven maar in prijs dalen.

Begin deze maand daalden de stroomprijzen zelfs met tien procent, blijkt uit een berekening van de federale energiewaakhond CREG. En dat is slechts een gemiddelde. Bij een aantal kleine energieleveranciers zakken de stroomprijzen tot vijftien procent, bij Electrabel en Luminus gaat het om zo'n vijf procent. Oorzaak is de forse daling van de elektriciteitsprijs op de internationale markten.

Ook de gasprijzen blijven dalen, al gaat het nu slechts om enkele procenten. De dalingen gebeurden begin april omdat de energieleveranciers hun variabele prijzen maar om de drie maanden mogen indexeren. Rond Nieuwjaar waren de prijzen al eens gezakt, vooral dan de duurste tarieven van de grote leveranciers als Electrabel en Luminus. ‘De regering was van plan om maximumprijzen op te leggen. Toen hebben die leveranciers beslist om dan maar zelf hun prijzen te laten zakken', zegt woordvoerder Laurent Jacquet van de CREG.

Blijvende daling

In een half jaar tijd is elektriciteit voor de Belg 77 euro goedkoper geworden, gas 146 euro. En dat gaat enkel nog om de energiecomponent in de factuur. Op de eindafrekening is de prijsdaling nog een pak groter.

Jacquet verwacht dat die energieprijzen nog verder kunnen zakken. ‘De prijzen van gas en elektriciteit zijn niet langer gekoppeld aan die van olie, maar wel aan de eigen beurzen. Door de economische crisis daalt wereldwijd de vraag, en dus ook de prijs.'

De verschillen tussen de energieleveranciers blijven overigens groot. ‘Vergelijken blijft de boodschap', zegt Laurent Jaquet. ‘De meeste leveranciers hanteren namelijk verschillende prijsformules, waarvan sommige peperduur zijn en andere bij de goedkoopste op de markt.'

In onze buurlanden zijn de prijzen voor gas en elektriciteit het voorbije jaar ongeveer gelijk gebleven. Daardoor is het prijsnadeel van ons land een stuk geslonken. Maar nog niet helemaal: elektriciteit in ons land blijft zowat tien procent duurder dan bij de meeste buren. Enkel in Duitsland kost ze nog veel meer.

(Bron: http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=DMF20130418_00546465)
Mening: We zijn nog altijd wel één van de duurste landen op vlak van stroom en gas en ik vind dit eigenlijk niet kunnen dat er zo een grote verschillen zijn, maar dit artikel bewijst wel dat we op de goede weg zijn en dat de prijzen aan het dalen zijn. Ik denk dat dit voor de dagelijkse gezinnen een goed teken is dat de energieprijzen naar beneden gaan, want als je alles optelt dan betaal je echt wel ontzettend veel op een jaar voor je energiefactuur. Je hebt wel veel vormen van groene energie waar je op kan overschakelen, maar dit is niet altijd mogelijk, bijvoorbeeld als je een appartement huurt dan kan je niet zomaar veranderen als je wil. De reden waarom de prijzen zakken is wel negatief want het is ook een gevolg van de crisis.