PDA

Bekijk de volledige versie : FBI tast in het duister over dader(s) en motief bomaanslagen Boston


Peter.Van.Loock
16th April 2013, 10:55
http://www.deredactie.be/polopoly_fs/1.1605544!image/882875051.jpg_gen/derivatives/landscape670/882875051.jpg

In Amerika heeft de FBI het onderzoek naar de bomexplosies in Boston naar zich toe getrokken. Over wie de aanslagen pleegde en waarom, blijft het voorlopig speculeren. Getuigen zagen vlak voor de ontploffing een verdachte man met een rugzak aan de meet rondhangen. De politie zou ook een Saudische man bewaken die in het ziekenhuis ligt, maar het is niet zeker of hij iets met de aanslagen te maken heeft. In een buitenwijk heeft de politie intussen een flat doorzocht.

Verschillende Amerikaanse veiligheidsdiensten hebben de grote middelen ingezet om de dader(s) van de bomaanslagen in Boston te vinden. De autoriteiten blijven evenwel benadrukken dat op dit moment nog geen zekerheid bestaat over hun identiteit en motief.
In een eerste reactie kort na middernacht beloofde president Obama dat de federale regering er alles aan zal doen om het onderzoek naar de dader(s) en hun motieven te ondersteunen. Het woord "terrorisme" nam hij niet in de mond.

FBI-verantwoordelijke Richard DesLauriers omschreef het onderzoek wel als een "mogelijk terreuronderzoek". Volgens een andere FBI-bron hebben de rechercheurs "een aantal duidelijke aanknopingspunten". Ook het forensisch onderzoek zou goed opschieten. Tegelijk worden veel getuigen ondervraagd.

Volgens CNN zijn elders in de stad bommen gevonden die niet zijn ontploft. Deze springtuigen kunnen mogelijk ook informatie over de dader(s) opleveren, zoals vingerafdrukken.

http://www.deredactie.be/polopoly_fs/1.1605402!image/1039861722.jpg_gen/derivatives/landscape190/1039861722.jpg

"Een donkere of zwarte man"

De onderzoekers hebben de politie opgedragen uit te kijken voor "een donkere of zwarte man" die mogelijk met een buitenlands accent spreekt. Getuigen zagen de man met een zwarte rugzak en sweatshirt aan de meet rondhangen minuten voor de bommen ontploften. Hij zou zich een toegang hebben willen verschaffen tot een verboden zone.

De politie bewaakt ook een Saudische man die met een wonde aan het been in het ziekenhuis ligt. De onderzoekers kunnen echter niet bevestigen dat hij iets met de aanslagen te maken heeft. Hij is voorlopig niet aangehouden.

De Pakistaanse tak van de taliban heeft al elke betrokkenheid ontkend. "We juichen elke aanval tegen de VSA en hun bondgenoten toe maar hebben met deze aanslag niets te maken", liet een woordvoerder weten.

Patriot's Day

Verschillende Amerikaanse staten herdenken jaarlijks op de 3e maandag van april het begin van de onafhankelijkheidsoorlog. Deze dag staat bekend als de Patriot's Day. Ook in Boston werd die dag gisteren gevierd. Mogelijk hebben radicale tegenstanders van de federale overheid deze symbolische datum uitgekozen om met geweld hun afkeer voor het federale niveau te uiten. Verder onderzoek moet uitwijzen of deze piste klopt.

In de recente Amerikaanse geschiedenis was april hoe dan ook al meermaals een maand met bloederige aanslagen. Op 19 april 1995 was er de explosie in Oklahoma. De tragedie in Columbine vond plaats op 20 april 1999. Het drama van Virginia Tech gebeurde op 16 april 2007.

Die laatste twee schietpartijen vonden eveneens plaats op Patriot's Day en waren specifiek tegen de open en vrije maatschappij gericht.

"If you see something, say something"

In Revere, een buitenwijk van Boston, heeft de politie intussen een flat doorzocht. Onderzoekers bevestigden enkel dat er een huiszoekingsbevel is uitgevaardigd in verband met het onderzoek naar de explosies. Verdere details werden niet vrijgegeven. Over de eigenaar(s) van de flat is voorlopig niks geweten.

http://www.deredactie.be/polopoly_fs/1.1605498!image/2935673831.jpg_gen/derivatives/landscape190/2935673831.jpg

In verschillende grote steden in de VS zijn verscherpte veiligheidsmaatregelen genomen. In New York zijn crisisteams in de hele stad op pad. Hotels en andere grote gebouwen worden nauwlettend in de gaten gehouden. Ook in Los Angeles, San Francisco, Miami en in de hoofdstad Washington DC roept de politie inwoners op waakzaam te zijn. "If you see something, say something", luidt het devies.

VRT Deredactie.be (http://www.deredactie.be/permalink/1.1605390) di 16/04/2013 - 06:16

Ik was onder de indruk hoe snel en efficiënt door de lokale autoriteiten op deze aanslag werd gereageerd. Hulpdiensten waren binnen de twee minuten ter plaatse, wat deels ook wel door een groot evenement als de marathon zelf te verklaren is.
Ook de reactie op federaal niveau is indrukwekkend te noemen, gsm verkeer meteen lam leggen, luchtruim vrijmaken, hotels en toeristische attracties ontruimen. Het is duidelijk dat de VS voorbereid is op ernstige situaties als deze.