PDA

Bekijk de volledige versie : Mens stamt niet af van oermens Lucy, maar van curieuze 'bronaap'


willem.van.huffel
15th April 2013, 11:52
Mens stamt niet af van oermens Lucy, maar van curieuze 'bronaap'

De mens stamt niet af van de beroemde oermens 'Lucy' uit Oost-Afrika, maar van een veel vreemder schepsel, dat 2 miljoen jaar geleden rondstapte door Zuid-Afrika. Die aanspraak maakt een internationaal team van 26 wetenschappers, nu steeds duidelijker wordt hoe de rechtoplopende aap genaamd 'Australopithecus sediba' eruitzag.

Het wezen moet een curieuze verschijning zijn geweest in prehistorisch Afrika: denk aan de bovenkant van een aap, gemonteerd op de benen van een mens. A. sediba liep opvallend raar: hij kon niet op zijn hiel staan en moet dus op de zijkant van zijn voeten hebben gelopen, waarbij hij zijn benen gestrekt hield en die voeten ook nog eens iets naar binnen draaide. Rennen kon de aapmens niet.

Ook in detail was de oermens een 'mozaïek' van aap- en mensachtige trekken, schrijven de onderzoekers in de jongste editie van het blad Science. Zijn schouders zaten hoog als bij een aap en de armen waren lang, sterk en aapachtig, maar aan het uiteinde zaten polsen en handen met onmiskenbaar al meer mensachtige trekken. Een teken dat het dier zijn handen al veel gebruikte, maar ook nog geregeld in bomen klauterde.

Mensachtige voortanden
In de kop zat weliswaar een klein apenbrein en in de bek had het wezen opvallend mensachtige platte voortanden. Daarmee kauwde hij overwegend op plantaardig voedsel, zo blijkt uit de romp. Die liep breed uit als een omgekeerde trechter, om de lange darmen van een planteneter te kunnen herbergen. De onderste ribben wezen echter op een slankere, mensachtiger taille, net als het bekken. De rug liep hol, wat paste bij een rechtoplopende aap.

De fossielen van Australopithecus sediba ('zuidelijke aap aan de bron') doken al in 2008 op in Zuid-Afrika, toen ze werden gevonden door het destijds 9 jaar oude zoontje van paleoantropoloog Lee Berger, die zelf iets verderop aan het zoeken was. In de periode die volgde, zouden de onderzoekers meer dan 200 botjes tevoorschijn halen uit wat ooit een diepe, natte put lijkt te zijn geweest. Die behoren toe aan drie loopapen: een jongen, een vrouw en een dier waarvan slechts een scheenbeen bewaard is gebleven. De onderzoekers stootten ook op botten van dieren zoals vossen en sabeltandtijgers.

Missing link of te voorbarig?
Stap voor stap wordt duidelijk wat de vondst betekent. De vormen van het schepsel zitten precies tussen de lopende oeraap Australopithecus africanus en de vroegste oermens Homo habilis, dat Berger en zijn team het gerust aandurven om hier te spreken van de meest directe voorloper van de mens. Een echte missing link dus, een rol die tot dusver werd toegeschreven aan soortgenoten van het beroemde lopende aapje Australopithecus afarensis uit Ethiopië, de soort waartoe ook het iconische fossiel Lucy behoort.

Maar onder meer paleontoloog John de Vos vindt dat te snel geconcludeerd. "Ik zou ook meteen roepen: we hebben een nieuwe soort gevonden die de directe voorouder is van de mens. Maar uiteindelijk hebben we het hier over maar enkele individuen. En dat zegt niets over: wat is dit voor populatie, hoe groot was daarbinnen de variatie?"

bron: Door: Maarten Keulemans − 15/04/13, 09u12 − Bron: De Volkskrant
http://www.demorgen.be/dm/nl/992/Wetenschap/article/detail/1614757/2013/04/15/Mens-stamt-niet-af-van-oermens-Lucy-maar-van-curieuze-bronaap.dhtml

Mening:

Het is toch wel een belangrijke ontdekking dat de wetenschappers gedaan hebben. Het 'iconische fossiel' Lucy zoals het in de tekst beschreven wordt van de 'troon gestoten' door deze nieuwe Australopithecus sediba. In de geschiedenislessen over de prehistorie moeten we toch onze kennis hierover gaan aanpassen. Het is niet de bedoeling dat we oude valse waarheden in de les vertellen. Al zou het wel een paar jaar duren wanneer de kennis zal worden aangepast, als ze in de eerste plaats al aangepast zal worden. Wat mij wel opvalt is dat bijna alle belangrijke fossiel vondsten per ongeluk gevonden wonden door iemand. Ik kan hiermee wel in de verkeerde richting denken.

Voor mensen die niet weten waarom het fossiel Lucy heet. Het is een van de oudste bekende mensachtigen. De eerste gevonden resten van deze soort werden ontdekt op 24 november 1974 door Donald Johanson, Yves Coppens en Tim White in de Afar-driehoek, Noord-Ethiopië. De ontdekkers vermoedden dat het een vrouw betrof en noemden het "Lucy", naar "Lucy in the Sky with Diamonds", een bekend nummer van de Beatles dat tijdens de expeditie veelvuldig werd gedraaid.