PDA

Bekijk de volledige versie : "We gaan jongeren niet aangeven aan de politie"


A*ton Goossens
14th April 2013, 12:34
"We gaan jongeren niet aangeven"

12/04 BINNENLAND De voornaamste onderwijsnetten reageren vrijdag niet erg happig op het voorstel van de burgemeesters van Antwerpen, Mechelen en Vilvoorde om signalen van radicalisme te helpen detecteren in samenwerking met de politie. "Wij zullen geen kliklijn spelen", klinkt het. Wel willen de netten nog alerter zijn om de eerste tekenen van radicalisme op te merken, maar dan moet er vervolgens in dialoog gegaan worden met de jongeren zelf en hun ouders, vinden ze.
"Als ik moet begrijpen dat zij vragen dat wij jongeren gaan aangeven omdat we het vermoeden hebben dat ze contacten hebben met bepaalde groeperingen, dan schendt dit het vertrouwen tussen de jongeren en de school, en dit doen we niet", zegt Mieke Van Hecke, directeur-generaal van het katholiek onderwijs (foto).

"Het onderwijs moet vooral een toekomstperspectief bieden. Dat kan echter alleen maar als ook de tewerkstelling bepaalde stappen zet, bijvoorbeeld in het bestrijden van discriminatie. Wat het onderwijs ook al doet, is jongeren leren samenleven."

Wat het begeleiden van terugkerende Syriëstrijders betreft, is Van Hecke wel bereid tot overleg. "Ik kan me voorstellen dat die jongeren niet meteen kunnen functioneren in een schools milieu en dus nood hebben aan een individueel traject."

Geen kliklijn

Ook het Vlaamse gemeenschapsonderwijs (GO!) onderschrijft dat scholen geen informatie moeten doorgeven aan de politie. "Het is net belangrijk dat we zorgen voor een veilige omgeving en een vertrouwensband tussen jongeren en hun leerkrachten", zegt GO!-woorvoerster Sarina Simenon.

Algemeen directeur van het Antwerps Stedelijk Onderwijs Frank Noten wil op de volgende Antwerpse Onderwijsraad overleggen over welke maatregelen er over de onderwijsnetten heen in Antwerpen kunnen genomen worden. "Wij zullen geen kliklijn spelen, maar moeten wel nog alerter worden voor signalen van radicalisme", zegt hij.

Burgemeester De Wever benadrukt dat het aangeven van jongeren niet meteen betekent dat er sprake zal zijn van repressie. "De politie heeft immers niet alleen een repressieve, maar ook een maatschappelijke taak. De informatie dient niet om mensen te vervolgen, veel van wat er gebeurt initieel gebeurt in het radicaliseringsproces is trouwens niet illegaal", aldus nog de Antwerpse burgemeester. "Het is niet illegaal om extreem gelovig te zijn."

Bron: Gva - 12/04

Reactie:

Ik ben het volkomen eens met het feit dat het niet de taak is van scholen om jongeren waarvan ze merken dat ze iets of wat radicaler zijn dan de doorsnee leerlingen aan te geven bij de politie. Dit zou toch wel nefast zijn voor de band tussen een school en zijn leerlingen. Deze relatie zou in volle vertrouwen moeten verlopen en waarbij er rechtstreeks gepraat kan worden wanneer het toch niet helemaal verloopt zoals het zou moeten zijn. En wat leerlingen buiten de school uren uitspoken daar heeft een school nooit zicht op.