PDA

Bekijk de volledige versie : Cafébaas krijgt 18 maanden cel voor muziek die 4 dB te luid staat


v*ncent.peeters
9th April 2013, 14:31
De correctionele rechtbank van Gent heeft de uitbater van een danscafé in de Gentse Overpoortstraat veroordeeld tot 18 maanden effectieve celstraf en een boete van 60.000 euro wegens geluidsoverlast. Ook de bvba van de man werd veroordeeld tot een boete van 60.000 euro. De cafébaas werd al herhaaldelijk veroordeeld voor geluidshinder, maar kreeg in beroep telkens een lichtere straf opgelegd.
Controleurs stelden op 12 oktober vast dat de muziek in café Le Bleu een geluidsniveau van 94 decibel (dB) haalde, terwijl slechts 90 dB toegestaan was. Uitbater Diego Boone werd al verschillende keren veroordeeld voor geluidsoverlast en liep in september 2011 al 18 maanden cel op voor gelijkaardige feiten. Horeca Vlaanderen reageerde toen verontrust op het feit dat een caféuitbater in de cel moest wegens geluidsoverlast. De man zat toen na een onmiddellijke aanhouding vijf dagen in de cel, maar tekende beroep aan en kreeg van het Gentse hof van beroep geen celstraf meer opgelegd.

Milieucrimineel
De caféuitbater had voor de feiten op 12 oktober de vrijspraak gevraagd. Volgens zijn advocaat was de overtreding onder de nieuwe geluidsnormen niet meer strafbaar, omdat de man zijn café liet indelen in een categorie waardoor hij tot 95 dB mocht gaan. De rechtbank verwierp die stelling en bestempelde de beklaagde als een "onverbeterlijke milieucrimineel". De man gaat waarschijnlijk opnieuw in beroep tegen de veroordeling.

bron: http://www.hln.be/hln/nl/957/Binnenland/article/detail/1611381/2013/04/09/Cafebaas-krijgt-18-maanden-cel-voor-muziek-die-4-dB-te-luid-staat.dhtml

commentaar: Op deze feiten is er heel veel kritiek. Men vindt natuurlijk dat men beter naar de "echte" criminelen kan zoeken ipv deze brave café-uitbater en dat hij erger bestraft wordt dan misdadigers die iemand overvallen, vermoorden, enz. Maar denk eens aan het voortdurend provocerend gedrag van die uitbater. Die man is altijd gewaarschuwd geweest en is al verscheidene keren aangemaand om zijn geluidsoverlast te stoppen. Hij heeft gewoon overal zijn laars aan gelapt om geld te blijven verdienen. Hij heeft het gerecht belachelijk gemaakt tot men er genoeg van had. Dan moet hij nu niet schrikken van de gevolgen. Voor mensen die in de ochtend vroeg moeten opstaan is zo'n café een hel en denk ook maar eens aan studenten die hun rust zeer hard nodig hebben. Feesten mag gerust, zolang men de slapende mens respecteert.