Inloggen

Bekijk de volledige versie : Overgewicht Belgische militairen is nog toegenomen


Barst
8th April 2013, 15:26
Overgewicht Belgische militairen is nog toegenomen


BRUSSEL - De fysieke paraatheid van de Belgische militairen gaat er opnieuw op achteruit, zo blijkt uit de jongste cijfers van Defensie over de gemiddelde BMI bij het leger.


In 2007 werd de doorsnee Belgische militair al een keer weggezet als kampend met een ‘licht overgewicht'. De gemiddelde Body Mass Index (BMI) binnen het leger bedroeg toen 26,2, terwijl een gezonde BMI-index minder dan 25 is.

Vijf jaar later blijkt er niet meteen veel veranderd, integendeel. Uit cijfergegevens die minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) ter beschikking stelde, blijkt de gemiddelde BMI-index het afgelopen jaar gestegen tot 26,8.

Daarmee schuift een Belgisch militair zelfs op in de richting van ‘matig overgewicht'. En dat kan tellen voor een korps dat de fysieke paraatheid toch hoog in het vaandel zou moeten dragen.

In zijn antwoord aan N-VA-Kamerlid Theo Francken beklemtoont De Crem dat de stijging ‘binnen de verwachtingen ligt'. ‘Er is wetenschappelijke consensus dat de BMI stijgt naargelang men ouder wordt.' Want ondanks vele aanwervingen van jonge soldaten bestaat het Belgische leger toch nog steeds vooral uit oudere militairen.


Tandje bijsteken

N-VA-defensiespecialist Francken hamert al jaren op een betere fysieke paraatheid van de Belgische militairen. ‘De nieuwe cijfers over het gemiddelde BMI spreken jammer genoeg voor zich.'

Al weigert Francken elke militair af te schilderen als een Xavier Waterslaeghers uit FC De Kampioenen, trots op zijn buik én het aantal dagschotels dat hij achterover slaat. ‘Sommige goed getrainde paracommando's scoren op die BMI-schaal te hoog, terwijl ze toch in tiptop-conditie zijn. Je moet die gemiddelde BMI-score dus met een korrel zout nemen.'

Francken gaat er ook vanuit dat de ommekeer binnen Defensie ‘eindelijk' is ingezet. ‘Door telkens op de zelfde nagel te slaan, is het bij Defensie doorgedrongen dat het zo niet langer kon. Om een voorbeeld te geven: nog niet zo lang geleden slaagde maar de helft van de soldaten in de jaarlijkse sportproeven, vooral omdat heel veel militairen gewoon niet opdaagden en daar niet voor bestraft werden', aldus Francken.

Hij wijst ook op het statuut van het militaire personeel dat binnenkort wordt gewijzigd. ‘Militairen die dan geen moeite doen om fit te blijven, riskeren uit het leger te worden gezet. We zijn er nog niet qua fysieke paraatheid, maar de kentering lijkt me ingezet.'

In een reactie wijst Defensie ook nog op programma's als Menufit en de digitale diëtist, die zorgen voor begeleiding van militairen die fitter willen worden.


DS, 08-04-2013 (Werner Rommers)