PDA

Bekijk de volledige versie : Grootte hersenen niet zo belangrijk voor evolutie mens


Barst
27th March 2013, 21:02
Grootte hersenen niet zo belangrijk voor evolutie mens


De ontwikkeling van de mens werd niet gestuwd door het groter worden van de hersenen, maar door een verandering in de structuur daarvan. Dat suggereert onderzoek van primatenhersenen door onderzoekers van de Universiteit van Londen. De onderzoekers vergeleken de hersenen van 17 soorten primaten om tot deze conclusie te komen.


De onderzoekers analyseerden dwarsdoorsnedes van de hersenen en koppelden deze informatie aan de evolutionaire stamboom. Zo konden ze zien dat hersengebieden die relatief groter werden zo de evolutionaire ontwikkeling van hersenen bepaalden. Hersenorganisatie zou voor driekwart de ontwikkeling bepalen en daarmee veel belangrijker zijn dan hersengrootte.

'Het onderzoek laat zien dat verschillende diersoorten verschillende delen van de hersenen ontwikkelden om zich aan te passen aan hun situatie', zegt Chet Sherwood, antropoloog aan de George Washington Universiteit tegen Livescience. Zo ging bij de mensaap onder andere het hersengebied dat verantwoordelijk is voor de motoriek zich ontwikkelen ten tijde van de afsplitsing van apen. Daardoor konden de mensapen complexe bewegingen maken die er onder andere voor zorgden dat ze gereedschappen konden gebruiken.

Andere apen ontwikkelden andere gebieden van de hersenen die meer aansloten bij hun leefomgeving. Zo vonden de onderzoekers dat gibbons en brulapen de hippocampus ontwikkelden. Dit hersengebied wordt vooral gebruikt bij ruimtelijke taken en is van groot belang voor deze apen die vooral in de boomtoppen leven.

Tot nu toe werd aangenomen dat de grootte van de hersenen bepaald was voor het evolutionaire succes van de mens. De resultaten van de studie laten zien dat deze aanname mogelijk tekort schiet.


HLN.be, 27-03-2013