PDA

Bekijk de volledige versie : BTW-verhoging terug naar af


j*na.janssens
27th March 2013, 10:24
REGERING BESEFT DAT MAATREGEL NEFAST ZOU ZIJN VOOR ECONOMIE

BTW-verhoging terug naar af

Het ziet ernaar uit dat er geen BTW-verhoging komt en de onroerende voorheffing op spaarboekjes niet wordt aangepakt. Ook al zouden deze maatregelen veel geld opbrengen, is er binnen de regering-Di Rupo weinig animo voor. Toch moet er nog ongeveer één miljard euro worden gevonden.
Met de paasvakantie als wortel voor de neus gingen premier Elio Di Rupo en co gisteren voor het eerst echt aan het onderhandelen over de begroting. De voorbije week werden alle mogelijke initiatieven scrupuleus overlopen, maandag legde het kernkabinet de doelstelling voor dit jaar vast: een begrotingstekort van 2,45 in plaats van 2,15 procent van het bbp, zoals eerst gepland. Dat betekent concreet dat er nog ongeveer één miljard euro moet worden gevonden.

Lippen stijf op elkaar

Om extra gas te kunnen geven en de deadline van eind deze week te kunnen halen, liet de eerste minister zelfs de voetbalinterland van de Rode Duivels tegen Macedonië schieten. Hij zat tot gisteravond laat rond de tafel met zijn topministers. Zij hielden de lippen opvallend stijf op elkaar, het bewijs dat iedereen vooruitgang wil boeken.

Ondertussen lijken een aantal veelbesproken maatregelen al van de regeringslijst te zijn geschrapt. Dat is bijvoorbeeld het geval met de verhoging van het btw-tarief van 12 naar 13 en van 21 naar 22 procent. Zelfs wanneer het laagste tarief van 6 naar 5,5 procent daalt, blijft het risico bestaan dat dit de economie nog verder de dieperik in duwt. Alles wordt dan duurder en de consumptie daalt. Inflatie en nog hogere lonen zijn evenmin denkbeeldig. Geen enkele partij lijkt dan ook nog happig te zijn om de btw toch te verhogen, ook al levert dit de schatkist in eerste instantie een aardige duit op (1,2 à 1,7 miljard euro). Staatssecretaris John Crombez (SP.A) verwoordde de regeringstwijfels gisteren openlijk; zowat alle andere partijen lieten het verstaan.

Het ziet er ook naar uit dat de regering de spaarboekjes niet gaat aanpakken. Het plan om iedereen 15 procent roerende voorheffing te laten ophoesten en iedereen die minder dan 1.880 euro rente opstrijkt een jaar later terug te betalen, zit op de schopstoel. Met de Cypriotische heisa rond spaarboekjes lijkt het niet echt het goede moment om dergelijk initiatief te nemen. Vooral de perceptie zit tegen.

Wat gaat er dan wel uit de bus komen?

De evergreen van hogere accijnzen op tabak en alcohol . Dat zou de schatkist meer dan 100 miljoen euro kunnen opleveren. Het zou gaan om wijn en niet om bier. De regering is zeker nog niet vergeten dat Frankrijk ons Belgisch bier fors duurder maakte. Volgt er nu een vergeldingsmaatregel?

Besparingen op het ambtenarenapparaat. Staatssecretaris Hendrik Bogaert (CD&V) wil nog minder ambtenaren vervangen dan nu al het geval is – 1 op de 5 in plaats van 1 op de 3 –, maar dan wel extra investeren in informatica.

Wellicht sleutelt de regering nog verder aan de notionele intrestaftrek , het gunstsysteem voor ondernemingen. Het zou aantrekkelijker voor kmo's en minder aantrekkelijk voor grote bedrijven kunnen worden gemaakt. Dit zou kunnen worden gekoppeld aan een minimumbelasting voor vennootschappen.

De invoering van btw op erelonen voor advocaten .

Besparingen (technische) in de sociale zekerheid.

Bron: Het Nieuwsblad, 27-03-2013, Farid El Mabrouk

Commentaar:
Ik vind het goed dat ze er op z'n minst al diep over nadenken. Ze komen met een idee en gaan dit dan gelukkig grondig toetsen. Onze economie moet natuurlijk draaiende blijven dus is het niet goed om de BTW dan te gaan verhogen. Ik vind de andere maatregels die ze overwegen wel goed. De erelonen van advocaten zijn vaak erg hoog. Maar misschien worden deze net nog hoger doordat er een belasting op komt. De taks op tabak en alcohol verhogen vind ik ook goed. Het schaadt de gezondheid van de mensen dus is het je eigen keuze dat je het wilt kopen.