PDA

Bekijk de volledige versie : Langverwachte CITES-bescherming voor bedreigde haaien


J*lle.Dekkers
21st March 2013, 12:54
Langverwachte CITES-bescherming voor bedreigde haaien


Misschien is het langs u heen gegaan, maar vorige week besloot CITES (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora) verschillende soorten haaien tegen de mens in bescherming te nemen. Een belangrijke beslissing.

Vorige week besliste CITES om de witpunthaai (Carcharhinus longimanus), drie soorten hamerhaaien (Sphyrma lewini, S. mokarran, S. zigaena) en de haringhaai (Lamna nasus) op te nemen in haar zogenaamde Appendix II. Dit betekent dat deze vijf soorten haaien enkel nog verhandeld mogen worden als een CITES-vergunning werd verleend. Er zal ook bewijs moeten worden geleverd dat het om duurzame en legale vangsten gaat. Een “historische” beslissing, vinden milieu-organisaties.

CITES
De Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora (CITES) is een internationaal verdrag in het handelen in fauna en flora, ondertekend door 177 landen. De overeenkomst beschermt vandaag de dag zo’n 30.000 soorten planten en dieren. De Appendix II bestaat uit soorten die niet noodzakelijk met uitsterven worden bedreigd, maar dat wel kunnen worden zonder strikte regulaties. De vijf net in deze lijst opgenomen haaiensoorten verblijven in het gezelschap van onder andere de witte haai (Carcharadon carcharias), de Amerikaanse zwarte beer (Ursus americanus), het Afghaans edelhert (of Bucharahert; Cervus elaphus bactrianus), de Hartmanns bergzebra (Equus hartmannae) en de grijze roodstaartpapegaai (Psittacus erithacus).


Aziatische tegenstand
Waar de onderhandelingen drie jaar geleden nog vastliepen, lukte het nu dus wel: de handel in de vijf bedreigde (EN, endangered) of kwetsbare (VU, vulnerable) haaiensoorten werd aan banden gelegd, alsook de handel in twee soorten mantaroggen. Voor de haringhaai was dit reeds de derde poging om de soort te laten opnemen in de Appendix II-lijst. Japan en China hebben altijd concrete maatregelen trachten tegen te houden, omwille van de bijzonder lucratieve haaienvinnensoepmarkt. Haaienvinnensoep vormt namelijk al eeuwenlang een delicatesse in Azië. Een kom haaienvinnensoep kan al snel hoog oplopen in prijs, tot zelfs 100 euro.

Daling
De afgelopen dertig jaar daalden de wereldwijde haaienpopulaties met zo’n 65 tot 80 procent, plaatselijk soms tot 95 procent. Eerder deze maand plakten Canadese en Amerikaanse wetenschappers een getal op de overbevissing: jaarlijks gaat het om honderd miljoen haaien (met een range van 63 tot 273 miljoen), een aantal dat hoger is dan het mariene ecosysteem aankan.

En het nieuws dat deze haaien beter beschermd worden, is wellicht niet alleen goed nieuws voor de haaien, maar ook voor onze gezondheid. Onlangs toonde onderzoek van zeven soorten haaien uit de kustwateren langs Zuid-Florida nog aan dat alle bestudeerde haaiensoorten het neurotoxine BMAA bevatten, vooral in de vinnen, nieren en lever. BMAA staat voor β-N-methylamino-L-alanine, een aminozuurcomplex dat geassocieerd wordt met de ziekte van Alzheimer, amyotrofe laterale sclerose (ALS) en andere neurodegeneratieve aandoeningen.

Bron: http://www.scientias.nl/langverwachte-cites-bescherming-voor-bedreigde-haaien/82767 ,19 maart 2013

Eigen mening:
Eindelijk gaan ze enkele soorten onder de CITES plaatsen. Dit is een goede stap vooruit maar als ze iets willen veranderen aan de afnemende populatie haaien zullen ze toch vele meer mogen gaan ondernemen.
Ik begrijp echt niet dat wij het zover kunnen laten komen. De getallen liegen er niet om 65-80 procent van de populatie is werkelijk naar "de haaien".
Wanneer zullen wij onze ogen openen? Wij zijn blind voor alles wat rondom ons gebeurt. Wij mogen niet vergeten dat wij deze planeet delen met anderen en dat we zorg moeten dragen voor al het mooie rondom ons.
Ik hoop dat men stappen zal ondernemen om deze prachtige dieren te kunnen behouden op Aarde.

alexandra.moorkens
25th March 2013, 01:41
De getallen liegen er niet om 65-80 procent van de populatie is werkelijk naar "de haaien".

Deze quote zegt alles. Waarom gaan ze miljoenen dieren afslachten of doodleuk levend de vinnen ervan afsnijden en ze zo terug smijten in de zee?
Die arme dieren stikken, want haaien moeten kunnen zwemmen om te kunnen ademen, vooral dan de hamerhaai.
Ik ben momenteel op National Geografic de reeks Shark Men aan het volgen. Deze reeks vertelt over een groep professionele vissers en wetenschappers, die samenwerken om witte haaien LEVEND te vangen; bloed, DNA en (indien het een mannetje is) sperma af te nemen. Dan plaatsen ze ook nog een zendertje op hun vin, waardoor ze de haaien voor 6 jaar kunnen volgen. Dit is vooral heel interessant voor de vrouwtjes. Zo hebben ze ontdekt, waar vrouwtjes heen gaan om hun jongen te krijgen en waar ze heen gaan om te paren. Als ze die plaatsen exact kunnen bepalen, kunnen ze ervoor zorgen dat de vangst of jacht op deze prachtige dieren zeker op die specifieke plaatsten verboden kan worden.
Haaien zijn net als alle dieren belangrijk voor het ecosysteem. Maar haaien zorgen ervoor dat er niet teveel kwallen of inktvissen in de zee zijn. Op plaatsen waar de overbevissing op haaien veel te groot is, hebben ze last van plagen van kwallen. Dit is vooral zo voor de kusten van de China. Daar vangen en doden ze massaal haaien, dat de haaien de kwallenpopulatie niet kunnen indammen. De Chinezen maken het nog erger, door de kwallen (die monsterlijk groot zijn) levend in stukken te snijden, terwijl ze nog in het water zitten. Waar ze niet aan denken is, dat elke kwal die zich bedreigd of verwond wordt, al zijn eitjes loslaat in de zee. Elke kwal die wordt gedood, geef miljoenen nieuwe kwallen.
De wereld en vooral de natuur is zo geworden, door evolutie en vooral veel tijd. Laat de beslissing van enkele miljoenen, het leven van enkele miljarden niet op het spel zetten. Zo zijn haaien bij de oudste nog levende dieren. Ze leven al zo lang, laat ze dan toch leven. Denk maar aan de Megalodon, de oerhaai. Er gaan verhalen de ronde dat deze haai nog steeds ergens in de zeeën zo rondzwemmen. De gedachte is wel redelijk beangstigd, maar er zijn verschillende fossielen gevonden die zijn bestaan zouden moeten verifiëren. Toch zijn bestaan, eeuwen geleden.

Heb respect voor wat leeft en heeft geleefd.

http://1.bp.blogspot.com/-6BixrjmCJkI/UAmIJkpExXI/AAAAAAAAAUU/M11x3fqgebE/s1600/Megalodon_scale1.png
Rood: Carcharodon Megalodon - de oerhaai
Groen: Witte haai

http://www.badassoftheweek.com/megalodon.jpg
Megalodon - Mogelijke reconstructie van het grootste monster van de zeeën, nog erger dan de Kraken

http://www.badassoftheweek.com/megalodon1.jpg
Megalodon - Tand Megalodon (links) vergelijken met tand witte haai (rechts)