PDA

Bekijk de volledige versie : Rectoren pakken fraude aan


E*elien.segers
21st March 2013, 09:46
BRUSSEL - Medische onderzoekers in Vlaanderen sjoemelen meer met hun data dan gedacht. Onder hen een onderzoeker van de VUB en het FWO.
De rectoren van de Vlaamse universiteiten hebben zich gisteren op een vergadering van het bureau van het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek (FWO) gebogen over een ernstig geval van wetenschappelijke fraude. Het gaat om een onderzoeker in de medische wetenschappen van de VU Brussel en het FWO. Dat hebben verschillende bronnen dicht bij het dossier aan De Standaard bevestigd.
Rector Paul De Knop van de VUB wilde het nieuws bevestigen noch ontkennen. Elisabeth Monard, hoofd van het FWO, wilde alleen kwijt ‘dat er een onderzoek naar een inbreuk op de wetenschappelijke integriteit loopt' en ‘dat er daarin nog stappen gezet moeten worden'.
De rectoren tillen zwaar aan deze fraude. Ze overwegen zelfs een klacht bij de arbeidsrechtbank en bij de strafrechtbank.
Voortaan willen de rectoren onderzoekers sterker afschrikken van wetenschappelijke fraude. Mark Waer, rector aan de KU Leuven, en Alain Verschoren, rector aan de Universiteit Antwerpen, pleiten ervoor om in de contracten van onderzoekers op te nemen dat fraude tot ontslag kan leiden. ‘Iedereen moet weten dat fraude zware gevolgen heeft', klinkt het.
Fraude gebeurt niet zelden in kringen van wetenschappelijke onderzoekers. In een enquête van het tijdschrift Eos geeft één op de twaalf onderzoekers uit de geneeskunde toe tijdens de afgelopen drie jaar onderzoeksresultaten te hebben gemanipuleerd.

gevonden op 21/03/13 op http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20130320_00512417

Wat is er dan in de geschiedenis niet achter gehouden? Zijn onze geneesmiddelen wel betrouwbaar, is het onderzoek niet gemanipuleerd? Dat zijn vragen die bij mij op komen, en me tot nadenken zetten. Als wetenschappers onderzoek gaan aanpassen zodat de hypothese klopt, hoe betrouwbaar is de wetenschap dan? Wat kunnen we vertrouwen, als de wetenschap ons al bedriegt? Zij zorgde voor evolutie, dat de mens vooruit gaat, maar nu blijkt vele dingen gemanipuleerd te zijn en dus gebaseerd op een leugen. mening: