PDA

Bekijk de volledige versie : Bloedklonter-oplossende middelen als alternatief na hartinfarct


g*elle.jansen
19th March 2013, 17:05
[SIZE=6]Bloedklonter-oplossende middelen als alternatief na hartinfarct [/SIZE]
10/03 Wetenschap Een internationaal team van onderzoekers heeft een alternatieve behandelingswijze gevonden voor patiënten die na een hartinfarct niet tijdig in een catheterisatielab terecht kunnen voor een gepaste behandeling. Het alternatief bestaat erin de patiënten onmiddellijk bloedklonter-oplossende middelen toe te dienen. Dat meldt de KU Leuven.


Idealiter worden alle patiënten minder dan 12 uur na het optreden van de symptomen die wijzen op een hartinfarct naar een catheterisatielab gebracht waar ze ballondilatatie plus stenting, ook primaire PCI genoemd, krijgen. In de realiteit is dat echter niet altijd mogelijk omdat niet elk ziekenhuis over zo'n lab beschikt. De patiënt moet dan vervoerd worden naar een ander ziekenhuis en zo gaat belangrijke tijd verloren.

[SIZE=3]Ballonnetje[/SIZE]
Bij een ballondilatatie wordt via een katheter een ballonnetje opgeblazen in het vernauwde deel van de kransslagader. Zo kan de vernauwing in de kransslagader worden weggedrukt. Na het verwijderen van het ballonnetje kan het bloed opnieuw normaal stromen en komt de doorbloeding van de hartspier weer op gang. Om te voorkomen dat een bloedvat na een ballondilatatie terug dicht zou gaan, wordt de vaatwand vaak versterkt met een stent.

Een internationaal team van onderzoekers ging onder leiding van professor Frans Van de Werf op zoek naar een mogelijk alternatieve behandelingswijze. Ze vergeleken de gezondheidsresultaten tussen patiënten die een standaard primaire PCI in het cathlab ondergingen en patiënten die het bloedklonter-oplossend middel tenecteplase toegediend kregen voor ze naar het cathlab worden overgebracht waar ze nadien alsnog een catheterisatie ondergaan, maar dan in een later stadium, 6 tot 24 uur later.

[SIZE=3]Volwaardig alternatief[/SIZE]
Uit het onderzoek blijkt dat het onmiddellijk toedienen van het bloedklonter-oplossend middel een volwaardig alternatief vormt voor de standaard primaire PCI.

Aan de internationale studie namen wereldwijd 1.892 patiënten uit 15 landen deel. De onderzoeksresultaten worden zondag voorgesteld op het jaarlijkse congres van de American College of Cardiology in San Fransisco.

Commentaar:
Ik vind het zeer goed dat men een waardig alternatief heeft gevonden voor de standaard primaire PCI. Omdat, zoals in de tekst vermeld, niet elk ziekenhuis over een cathlab beschikt, gaat er vaak belangrijke tijd verloren. Door dit onderzoek kan men zonder twijfel levens redden, dus ik vind dat ze dit zeker verder moeten onderzoeken.

Bron: http://www.gva.be/nieuws/wetenschap/aid1347327/directe-behandeling-met-bloedklonter-oplossende-middelen-als-alternatief-na-hartinfarct.aspx